Most dől el, milyen lesz az ország

A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint az új ifjúságpolitikai stratégia célja a fiatalok Magyarországon tartása. Soltész Miklós államtitkár erről az Új nemzedék jövőjéért ifjúságpolitikai program vitairatát ismertető országjáró rendezvény záróeseményén beszélt csütörtökön Budapesten.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798403" target="_blank"><strong>• Itt az újabb forradalom, de Che Guevara nélkül</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797749" target="_blank"><strong>• Kezdődik a fejlesztés, állami kézben marad az óriási ingatlanvagyon</strong></a>

MNO
2011. 07. 28. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt mondta: az ifjúságpolitikai program megalkotásának célja elérni azt, hogy a magyar fiatalok, ha el is mennek külföldre tanulni, tapasztalatokat szerezni, térjenek haza, és Magyarországon boldoguljanak. A politikus a vitairathoz több megjegyzést fűzve hangsúlyozta, hogy a tehetséggondozás terén ne csak azokkal a fiatalokkal foglalkozzanak, akik az eszükkel tűnnek ki, hanem azokkal is, akik kézügyességükkel, szorgalmukkal.

Segíthet az önkéntesség

Az államtitkár emellett fontosnak tartja a magyar fiatalok önkéntességre szoktatását, ami nemcsak a jómódú fiatalok szocializációját, de azokét is segíti, akik hátrányból indulnak. Tapasztalatai szerint a fiatalok jelentős része nem tudja eldönteni, mit szeretne az életben, nem talál magának értelmes célt, ebben az önkéntesség gyakorlása nagy segítséget nyújthat. Soltész Miklós megemlítette azt is: a mai fiatalok többségének a gyermekvállalás és a munkahelyi lehetőségek szerepe egyaránt nagyon fontos. Hangsúlyozta: a kettő nem zárja ki egymást, szerinte a család boldogulásához nem kizárólag az anyagi javakon keresztül vezet az út.

Az államtitkár szerint változtatni kell a fiatalok szórakozási szokásain. Mint mondta, ezt mutatja a West Balkánban történt tragédia és az is, hogy a fiatalok mértéktelen alkoholizálásba és esetenként drogozásba kezdenek a fesztiválokon és más programokon. Soltész Miklós szerint meg kell tanítani a fiatalokat kulturáltan szórakozni. Ehhez kapcsolódva azt mondta: segíteni kell a fiatalok kapcsolattartását is, mert bár nagyon sok technikai újítás segít ebben, nagyon sokan mégis magányosak, nincsenek személyes kapcsolataik, nem lelnek párra.

Legyen becsatolás!

Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos a stratégiáról azt mondta: akkor járnak el helyesen, ha az ifjúságpolitikát úgy helyezik el a politikában, hogy annak az élet minden területén – például egészségügy, gazdaság, oktatás, kultúra – legyen becsatolása.

A biztos és csapatának feladata az, hogy az év második felére olyan stratégiát készítsenek el, ami tervezhetővé teszi a rendszer átalakítását, a források újbóli elosztását. A vitairatot a múlt hónapban mutatták be, ezt egy ezerkétszáz fős ifjúságkutatás előzte meg. Akkor arra kérték a fiatalokat, hogy röviden mondják el az őket érintő problémákat és a megoldási javaslataikat. A koncepcióban tíz témakört jártak körül: Budapest, vidék, családalapítás, nők helyzete, kultúra, tehetséggondozás, oktatás, sport, szórakozás, állampolgári aktivitás. Mindegyik téma élére egy olyan fiatalt választottak, akiről úgy gondolják, hogy az adott területen már teljesített valamit. Az ő feladatuk, hogy ismertségüket kihasználva népszerűsítsék a koncepció gondolatait a fiatalok körében.

Kölcsönös felelősségvállalás

A stratégia bemutatására országjárást rendeztek, az összes régióban összehívták a területi döntéshozókat, a végrehajtók, pártok és civil szervezetek képviselőit, hogy megvitassák az anyagot. A csütörtöki budapesti rendezvény az utolsó állomása ennek. A korosztály véleményére is kíváncsiak, a www.ujnemzedek.hu internetes oldalon lehet kommentálni a vitairatot. A programot október végén, november elején szeretnék bemutatni a kormány tagjainak.

A biztos azt is elmondta: szeretné, ha az ifjúsággal foglalkozó szakma és a civilek is maguknak éreznék a programot, mivel csak akkor lesz hatékony. A programmal egy olyan Magyarország alapjait szeretnék lerakni, ahol a fiatalok úgy gondolkodnak: törődöm a hazámmal, mert a hazám is törődik velem. Mihalovics Péter szerint ha ez a kölcsönös felelősségvállalás átitatódik a hétköznapokba, akkor a fiatal tenni kíván majd a szűkebb vagy tágabb környezetéért. A biztos szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország mai problémáit középtávon kezelni lehessen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.