Most érdemes eurót váltani

A görög válság miatti félelem csökkenésével az euró mellett erősödött a forint is, így az Equilor Befektetési Zrt. szakértője szerint a következő napokban érdemes lehet eurót, vagy horvát kunát venni a nyaraláshoz.

MNO
2011. 07. 09. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Equilor közleményében Saághy Pál, a cég vezető üzletkötője emlékeztet rá, a forint árfolyamát alapvetően két tényező határozza meg: a nemzetközi árfolyammozgások és a magyar makrogazdasági és pénzügyi kilátások.

Saághy Pál szerint most valamennyi tényező „ideiglenes nyugalmi” állapotban van. Az eurózóna adósságkrízise áthidaló megoldás közelébe érkezett azzal, hogy a múlt héten a görög kormány megszavazta a stabilizációs programot, amiért cserébe megkapják a nemzetközi hitelcsomag következő részletét. Ezzel párhuzamosan a hosszú távú megoldás keresésében is előreléptek. Mindez elsősorban a nemzetközi hangulatot hűtheti, ami jó esetben a svájci frankra nehezedő nyomást is csökkentheti – véli Saághy Pál.

A görög helyzet enyhülésével a globális kockázatvállalási hajlandóság fokozódhat, ami a hazai – egyelőre – kedvező megítélésű folyamatokkal kiegészülve indíthat kisebb tőkeáramlást a forint irányába. Az Equilor szakértője szerint a forint csökkenő trendben mozog: a napokban a 263 forintos támasszal küzdött az euró árfolyama, ennél sokkal erősebb forint árfolyam nem várható. A befektetői hangulat romlásával az árfolyam könnyen 275 forintig emelkedhet, ami 4-5 százalékos gyengülést jelent a mostani árszinthez képest. Egy 4 fős család egyhetes külföldi nyaralásánál, 500 euró költőpénzzel kalkulálva ekkora gyengülés 5500 forint plusz kiadást jelentene.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.