Most megismerhetik a „sportmániás kanapéspecialistát”

Kutyát tartani nem holmi mulatság, hanem felelősségteljes életforma. A kutya társunk a mindennapokban és egy életre szóló barátság záloga. Ki ne ismerné Magyarország egyik legnépszerűbb fajtáját, a „sportmániás kanapéspecialistát”, a magyar vizslát? Az örökmozgó mindenesről, és a kutyatartásról Füzesiné Szegvári Zsuzsa, a Magyar Vizsla Klub elnöke számolt be az MNO-nak.

Németh Tamás
2011. 07. 24. 2:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan írható le a vizsla? Kedves meleg barna szemek hirdetik a vizsláról a játékosságot és azt, hogy vele minden perc egy öröm. Ha a vizslát választjuk társunknak, akkor részünk lehet egy olyan élményben, amit a kirobbanó energia, a mohó figyelem és a türelem fűszerez meg. A magyar vizsla testesíti meg a könnyed eleganciát, a végtelen kedvességet és az aranycsomagolásba rejtett örökös vadászlázat.

Megmutatkozhatnak „árnyoldalai” is

A vizsla lehet más is, ha nem foglalkozunk vele megfelelően. Ha nem engedünk számára teret, akkor megmutatkozhatnak „árnyoldalai” is, ahogy a szakember fogalmazott: nemzeti jelképünknek könnyen előbújhatnak az ördögarcai. Aki Frakkot, a közkedvelt mesehőst akarja magáénak, azt meglepetések érhetik…

Kutya, nem pedig ember

Az egyik legfontosabb dolog amit vizsláról tudni kell, hogy hatalmas mozgás-és kapcsolatigénye van, ennek következtében a gazdának számítania kell rá, hogy kutyája folyamatosan igényli majd társaságát, állandóan vele akar lenni. Nem hunyhatunk szemet a tény fölött, hogy a vizsla mindezek ellenére kutya, nem pedig ember és ezt sokan hajlamosak elfelejteni: nevelés híján a gazda fejére nő, elkanászodik, aminek igen komoly viselkedésprobléma lehet a következménye – mondta el a Magyar Vizsla Klub elnöke.

A vizsla alapvetően minden éghajlati körülmény között jól érzi magát, jó példa erre, a külföldi jelenléte. Nem akadály számára a meleg és a hideg, télen kültéri tartásra azonban nem alkalmas. A szakember elmondta, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vizsla már-már extrém módon ember- centrikus, a gazda közelsége elengedhetetlen számára. Könnyen barátkozó, érintés-orientált.

Eltérő módon értelmezik

A fajta régóta jelen van külföldön is: az Egyesült Államokban az 50 legnépszerűbb között tartják számon, de Nagy-Britanniában és Skandináviában is igen közkedvelt. Európai jelenléte Németországban és Hollandiában tradicionális. A szakember egy kevesek által ismert, ám igen releváns problémát említett a témát illetően: külhonban eltérő módon értelmezik a kétségbevonhatatlanul hungaricumnak számító magyar vizslát, más típust mutatnak be ideálisként, mint amit Magyarország meghatározott.

Helytelen dolog „sikként” számon tartani

Füzesiné a sokéves tapasztalataira támaszkodva elmondta, hogy a magyar vizsla kiváló munkakutya, aki türelmes természetével, fegyelmezettségével és vele született adottságaival a vadász leghűbb társa. Helytelen dolog tehát sztárok „sikkjeként” számon tartani. „A mai modern kutyás sportok legtöbbjében az esélyesek közt tud szerepelni – épp eredeti testfelépítésének és mentális tulajdonságainak következtében„. A küllem tekintetében a magyar vizsla tagadhatatlanul egyedi, azonban ne felejtsük el, a fajtát a „belbecs” is épp oly erősen meghatározza – tette hozzá.

„A megfelelő kutya, a megfelelő családba”

A kutyatartással kapcsolatban a szakember rávilágított: hasznos lenne egy célzott ismeretterjesztés a közmédia részéről, mind a kutyás és nem-kutyás társadalom felé, ami megkönnyítené a tájékozódást a fajták és a minőségi kategóriák között. A „megfelelő kutya a megfelelő családba” elv érvényesülése szolgálhatja az egészséges együttélést kutyások és kutyával nem rendelkező emberek között – hívta fel a figyelmet.

Az állatok szeretete és tisztelete nem pénztárca függő. Kutyavásárláskor az emberek általában ár-érzékenyek, tehát minél olcsóbban szeretnének hozzájutni leendő kedvencükhöz. Ez sajnos azt eredményezi, hogy a nem minőségi „árut” termelő és sok esetben a törvényi előírásokat is megszegő szaporítók szereznek előnyt. A Magyar Vizsla Klub elnöke sajnálatosnak nevezte azt, hogy aki áldoz a fajta minőségi fenntartására, az képtelen érvényesíteni költségeit az árban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.