Mostanra olvadt el a leghatalmasabb lavina

Nyár elején olvadt el teljesen a Szlovákiában valaha volt leghatalmasabb lavina, amely 2009 márciusában zúdult le a Tátra nyugati részén.

MNO
2011. 07. 28. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban még egy 10 centiméteres jégréteg fedte azt a csaknem 47 futballpályányi területet, amelyet a hótömeg maga alá temetett. „Annak ellenére, hogy az elmúlt két télen kevés hó esett, a nyarak pedig különösen forróak voltak, a lavinával leszakadt hó elképesztően lassan olvadt el” – olvasható a szlovák környezetvédelmi tárca által szerdán kiadott közleményben.

Egyes szakértők úgy vélik, nem egyetlen lavina, hanem hét-nyolc kisebb indult el 2008 márciusában és temette be a völgyet. A lavinában senki nem sérült meg, köszönhetően annak, hogy a völgyet már korábban lezárták. A másfél kilométer szélességű, helyenként akár 20 méter vastag lavina megrongált egy hegyi házat és elsodort sok-sok fát. „Amikor annak idején elértük a lavina szélét, rémült csendben néztük az általa okozott pusztítást. A környékbeliek elmondták, ehhez fogathatót még sohasem láttak. Kivétel nélkül mindent hó borított” – idézte fel Pavol Gavlak, a Tátrai Nemzeti Park őre. A hőmérséklet hirtelen emelkedése, valamint nagyobb mennyiségű friss hó érkezése gyakran eredményez kisebb lavinákat Szlovákiában szinte minden évben, emberéleteket követelve, sérüléseket okozva.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.