Műemlékek helyett az atomerőműt látogatják

Míg számos neves dél-csehországi műemlék látogatottsága már néhány éve stagnál, a temelíni atomerőműé folyamatosan emelkedik.

MNO
2011. 07. 23. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vitatott atomerőmű, amelynek üzembe helyezése és működése ellen több osztrák és cseh környezetvédelmi szervezet is éveken keresztül erőteljesen tiltakozott, manapság egyre vonzóbb idegenforgalmi látványossággá válik.

Az erőműt nyolc éve, 2003-ban helyezték üzembe, s látogatásától az sem riasztja el az embereket, hogy a környezetvédők szerint az atomerőmű nem biztonságos. Ugyanakkor a szakértők azt állítják, hogy semmi ok sincs aggodalomra: szerintük Európa egyik legbiztonságosabb atomerőművéről van szó. „Ma ez az atomerőmű ugyanolyan vonzó idegenforgalmi látványosság, mint a világhírű dél-csehországi kulturális emlékek. Látogatottsága nagyjából egy-egy vár, kastély látogatottságának felel meg” – mondta újságíróknak Pavla Konopová, a regionális idegenforgalmi hivatal igazgatója. A látogatók száma tavaly meghaladta a 30 ezret.

Tekintettel a növekvő érdeklődésre az atomerőmű tulajdonosa, a Cseh Elektromos Művek (CEZ) már néhány éve saját standot működtet a Regiontur nemzetközi idegenforgalmi kiállításon Brünnben.

„Ez kitűnő üzleti húzás volt. Az iparilag fejlett országokban ma már szinte természetes, hogy a nagy cégek bizonyos üzemeiket a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszik. Az ilyesmi minden cégnek jót tesz” – állítja Tomio Okamura, a cseh utazási irodák szövetségének szóvivője.

„Nem tudom, helyénvaló-e, ha a temelíni atomerőművet már idegenforgalmi látványosságnak minősítem. Minden bizonnyal azonban egyedi műszaki érdekesség. A növekvő számú látogatót is elsősorban a műszaki és a biztonsági megoldások érdeklik” – nyilatkozta Marek Sviták, a temelíni erőmű szóvivője. Elmondása szerint az atomerőmű iránt elsősorban a diákok érdeklődnek, akik a látogatók nagyjából felét teszik ki.

Érdekes, hogy a látogatók 25-30 százaléka a szomszédos Ausztriából érkezik. „Ennek nagyon örülünk. Ha ugyanis az osztrákok felkeresik Temelínt, láthatják, hogy a környezetvédők kritikái megalapozatlanok” – mondta Sviták. Hozzátette: az atomerőműveket csak 15 éven felüli személyek látogathatják, s minden csoport szigorúan csak a kijelölt útvonalakon és felügyelet mellett közlekedhet.

A Temelín iránti érdeklődés jól lemérhető az egyre nagyobb számú „atomerőműves” ajándéktárgyon, képeslapon és más szuveníren is. Ezekből egyre több van Dél-Csehországban.

Csehországban az utóbbi években néhány más nagy ipari konszern is üzemei látogatására invitálja az érdeklődőket. Nagy az érdeklődés például a vítkovicei vasmű, vagy az ugyancsak észak-morvaországban lévő bányaipari múzeum iránt, amely még működő tárnák meglátogatását teszi lehetővé az érdeklődőknek. „Azok a helyek, ahol éppen folyik a munka, természetesen nem látogathatók. Más helyek azonban igen. Az érdeklődés nagy, különösen a fiatalok részéről” – állítják a két cég képviselői.

A műszaki emlékek iránti érdeklődés növekedésére Prága is reagált, és folyamatosan látogathatóvá teszi a város alatt elterülő technikai berendezéseket, vízműveket, csőpostát és más, közérdeklődésre számot tartó objektumokat, helyeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.