Nagy esély mutatkozik a vulkánkitörésre

Vulkánkitörésekre figyelmeztetnek a szakemberek a dél-ausztráliai Viktória állam nyugati részében és a szomszédos területeken, ahol a pusztító lávafolyamok több ezer ember számára jelentenének fenyegetést.

MNO
2011. 07. 09. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Melbourne-i Egyetem földtudományi és műszaki karának szakemberei a legújabb kormeghatározási módszerek segítségével számították ki a régió úgynevezett monogenetikus – egyszeri kitörés eredményeként kialakult – vulkánjainak pontos korát, valamint a kitörések gyakoriságát, amelyek az adatok szerint nagyjából kétezer évenként „esedékesek”.

„A múltban átlagosan kétezer évente következtek be kitörések, így attól függetlenül, hogy a térség vulkánjai nem rendszeres időközönként aktivizálódnak, nagy esélye van egy újabb erupciónak – idézte a Science Daily tudományos hírportál (http://www.sciencedaily.com) Bernie Joyce-t, az egyetem munkatársát. – Viszonylag kicsi és nagyon elszigetelt kitörésekről van szó, de típustól függően ezek több ezer ember számára jelenthetnek óriási fenyegetést.”

A kutatók az elmúlt években tüzetesen felmérték a Viktória állam nyugati részében, illetve a szomszédos délkelet-ausztráliai térségekben lévő, felszínre hozott törmelékanyagból és lávából felépülő vulkáni kúpokat, a lávafolyamok útvonalait és krátereket. „A hosszan tartó és gyakran nagy kiterjedésű lávafolyamok több tíz kilométerre is eljuthatnak, ezáltal pusztító csapást mérhetnek a hidakra, az utakra, a vasúti sínekre, az elektromos és gáztávvezetékekre, illetve nyáron komoly tűzveszélyt képezhetnek a száraz területekre” – figyelmeztetett a szakember.

„Néhány esetben a növekvő magma összetalálkozhat a talajvízzel, amely gőzrobbanásokat idézhet elő. Ennek nyomán rengeteg hamu keletkezhet, lebénítva a vízi, vasúti és akár a légi közlekedést is” – tette hozzá Joyce, aki a Melbourne-ben megrendezett 25. Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Kongresszuson ismertette a vizsgálat eredményeit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.