Négymillió tonna felett lehet a mennyiség

Jelenleg úgy tűnik, a betakarított búza mennyisége 4 millió tonna vagy afelett lehet az aratás végén az országban – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke kedden az MTI-nek. (Tavaly 3,76 millió tonna búza termett Magyarországon, 20 százalékkal kevesebb az előző öt év 4,7 millió tonnás átlagtermésénél.)

MNO
2011. 07. 12. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: a jelzett mennyiség 10-20 százalékkal haladja majd meg a korábban becsültet. Az eddig kedvező időjárásnak köszönhetően a búza minősége általában jó. Ez azt jelenti, hogy például az idén nem kell a gazdálkodóknak fuzáriumfertőzéstől tartaniuk. A gabona minőségét azonban az is befolyásolhatja, hogy adott területen milyen technológiát és tápanyag-visszapótlást alkalmazott a gazdálkodó, valamint milyenek voltak a csapadékviszonyok. Így a termés hektáronként 4-7 tonna között mozog, a korábban prognosztizált 3-6 tonna helyett.

Keddig az országban mintegy 160-200 ezer hektáron végeztek a búza betakarításával. A betakarítandó – mintegy 900 ezer hektáros – területen a levágott terület nagysága naponta 8-10 százalék.

Vancsura József megjegyezte, ezt az ütemet az aratók a munka dandárjában, ezen a héten tudják tartani, mivel ezután a nagy teljesítményű kombájnokra már nem lesz szükség. A búza aratásának befejezése augusztus elseje körül várható – becsülte a GOSZ elnöke.

A repce betakarítása befejezés előtt áll, az árpa magtárakba hordásával pedig végeztek a gazdálkodók. A repce hektáronkénti hozama 2,5-3,0 tonna között mozog, míg az árpáé 3,5-4 tonna körül volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.