Nem lehet megunni a magyar tengert

Bár borban és programban a Balaton idén is viszi a prímet, azt azért szögezzük le, hogy minden nyáron állandó dilemma: eljutunk-e a tengerpartra, vagy idén is maradunk a hazai terepen? Azok, akik utóbbi mellett teszik le a voksukat, jól döntenek. A horvát tengerparton nincs főtt kukorica, más a hosszúlépés íze, és a holdfényes éjszakák illata is messze elmarad a hazaitól.

MN
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a nyár eddig nem kedvezett azoknak, akik csak a hétvégéken látogathattak el a Balaton partjára, az érettségik és a felvételik lezárultával egyre többen tölthetnek heteket is a magyar tengernél. Itt minden településre jut egy strand, de van olyan nagyobb község is, ahol két-három kijelölt fürdőhelyet is kipróbálhatnak az arra vágyók. A fiatalabb korosztály inkább azokat a part menti fürdőket részesíti előnyben, ahol napközben és este is szórakoztató programokkal várják őket: fellépőkkel, zenével, sporteseményekkel. Ilyen strand található többek közt Siófokon, ahol júniustól egészen szeptemberig gondoskodnak a nyaralók felhőtlen szórakozásáról.
Persze aki nyugodtabb körülmények között pihenne, vagy gyermekeivel töltene el egy hetet a Balaton mellett, az sem kerekedik fel hiába. Az északi parton található ábrahámhegyi strand rendezett parkkal, padokkal, fa játszótérrel, röplabda-, valamint lábteniszpályával várja a pihenőket. A környék adta lehetőségek borús időre is bőven nyújtanak látnivalót. Ilyen például a Badacsonytomajon található Folly Arborétum, pár kilométerrel odébb pedig a salföldi pálos kolostorrom. A környéken nyaralók Szigliget várát is megmászhatják, Balatonedericsen pedig barlangászásra is van lehetőség. A fáradt utazónak aztán a helyi, vulkanikus talajon termelt príma borok olthatják a szomját.
Az elmúlt években nemcsak az önkormányzatok fogtak bele a vízparti környezet fejlesztésébe, hanem egyre több élményfürdő is kinyitotta kapuit. Ilyen a Balaton egyik legfejlettebb városában, Balatonfüreden található Annagora Aquapark, ahol 11 medencével és 15 csúszdával várják a vendégeket. Az itteni medencék vízmélysége, valamint a csúszdák kialakítása minden korosztályt kiszolgál, a gyermekeknek külön pancsolót alakítottak ki, és három csúszda is várja a kisebbeket. Az élménymedencékben sodrófolyosó, buzgárok, örvénykamrák, pezsgőfürdő, nyakzuhany kényezteti a fürdőzőket. Jó hír az is, hogy az aquapark egyes részlegeit éjjel egyig nyitva tartják a nagyközönség előtt, a fedett wellnessközpontban pedig éjfél után is igénybe vehetők az aromaterápiás és gyógynövényes gőzkamrák, bio- és finn szaunák, a tepidárium és a jégbarlang mellett pedig az élményekben gazdag wellnessmedencék.
A Balaton nyüzsgésétől kissé távolabb, Zalaegerszegen található az Aquacity élményfürdő, amely az ország legnagyobb hullámmedencéjével büszkélkedhet. A vendégek itt tíz óriáscsúszda közül választhatnak, vagy kipróbálhatják a vízen járást az egyre népszerűbb „vízi gömböcben”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.