Nem mindegyik bekerített házat újították föl

Csak részben újították fel a romániai Nagybányán a többségében romák lakta, bekerített panelházakat – közölte pénteken Ludescher István, a város alpolgármestere.

MNO
2011. 07. 29. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elöljáró elmondta, hogy a két épület a Phoenix Rt. tulajdona volt, amely azokat munkásszállóként használta. A vállalat eladta a paneleket, ahova már tizenöt éve megélhetéssel nem rendelkező szegény családok, többnyire roma nemzetiségűek költöztek be. Jelenleg a két tömbház a polgármesteri hivatal tulajdonában van. Ludescher szerint a két tömbház közül az egyiket felújították, bevezették a lakásokba a villanyt, a gázt és a távfűtést. Mint mondta, körülbelül 800 ezer-egymillió euróba kerültek a munkálatok, és várják, hogy kormányhatározat révén a polgármesteri hivatal megkapja a második tömbház felújításához szükséges pénzösszeget is.

A kolozsvári Krónika című napilap néhány nappal ezelőtt úgy idézte a város polgármesterét, Catalin Cherechest, hogy a fal megépítésével együtt az önkormányzat a panelházakat és azok környékét is felújította. A panelházak bekerítését a polgármesteri hivatal kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy az ott élők rendszeresen zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartják be, és a környéken magas a bűnözési arány. Az alpolgármester szerint megoszlanak a vélemények a házakban élők között arról, hogy az intézkedés jó vagy rossz. Egyes lakók örvendenek annak, hogy a gyerekeiket elválasztja a betonkerítés a panel mellett húzódó úttól, ahol korábban balesetek voltak, mások viszont ellenzik a körbekerítést.

A román országos diszkriminációellenes tanács hivatalból eljárást indított Catalin Chereches polgármester ellen. A testület azt vizsgálja meg, hogy a panelek körbekerítése szegregációnak minősül-e. Több roma jogvédő szervezet gettósításnak nevezte a polgármester kezdeményezését, aki szerintük szegregációra törekszik azzal, hogy közel két méter magas és száz méter hosszú betonfallal keríttette be a romákat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.