Nem szabad vizelettel kezelni a fájdalmas csípést

A brit partokon szaporodó medúzacsípések kapcsán azt javasolják a brit vöröskereszt szakértői, hogy tengervízzel vagy ecettel enyhítsék a befecskendezett méreg okozta fájdalmat azok, akik e tengeri lény csípésének áldozatául esnek - írta a The Daily Telegraph online kiadása.

MNO
2011. 07. 23. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Környezetvédők hívták fel a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg medúzák Nagy-Britannia partjai mentén. Június végén egy medúzákból álló raj eltorlaszolta a skóciai Torness atomerőműnél a hűtővízrendszerhez tartozó szűrőket, ezért elővigyázatosságból az erőmű mindkét reaktorát leállították.

A szigetországban ezen a hétvégén kezdődött az iskolai szünet, így a családok jelentős hányada elindul nyári szabadságra a tengerpartra. „Egy medúza csípése rendkívül fájdalmas lehet, ám a vizelettel való kezelése egyáltalán nem javít az állapoton” – mondta el Joe Mulligan, a brit vöröskereszt elsősegély-nyújtási vezetője arra utalva, hogy sokan ezt a „gyógymódot” alkalmazzák.

A szakember azt javasolja, hogy a csípést követően azonnal menjen ki az áldozat a vízből, hogy elkerüljön egy újabb támadást, majd csorgasson lassan tengervizet a csípés helyére, amíg enyhülni kezd a fájdalom. Ha van ecet a közelben, annak használata még előnyösebb, mert az enyhe sav még jobban enyhíti a medúzaméreg hatását – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.