Nem tudnak nemzetközi szélsőjobboldali hálózatról

A német hírszerzés semmifajta információval nem rendelkezik arra vonatkozóan, hogy a szélsőjobboldal nemzetközi hálózattal rendelkezne Európában.

MNO
2011. 07. 29. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről a szövetségi hírszerzés, a BND vezetője nyilatkozott a norvégiai merényletek kapcsán a Neue Osnabrücker Zeitung című újság pénteki számában.

Ernst Uhrlau szerint a szélsőjobboldal nemzeti keretek között működik. „Semmifajta ismerettel nem rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy létezne egy a határokon átnyúló, militáns szélsőjobboldali mozgalom, vagy akár egy nemzetközi jobboldali terrorista hálózat alakult volna ki” – hangoztatta a BND elnöke.

Az elmúlt heti norvégiai kettős merényletet elkövető Anders Behring Breivik azt állította, hogy egy nemzetközi szélsőjobboldali hálózathoz tartozik.

Az interjúban Uhrlau azt állította: a hírszerzés minden eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy sikerrel vegye fel a harcot a szélsőségesség valamennyi formája ellen. Utalt arra, hogy az alkotmányvédelmi hatóságok szoros megfigyelés alatt tartják a németországi neonáci csoportokat. Hangsúlyozta, hogy a különböző biztonsági hatóságokat egyesítő, Berlinben működő, közös terrorizmuselhárító központ a szélsőjobboldali terrorizmus erősödése esetén is képes lenne kezelni a helyzetet. Ilyen fajta erősödésről azonban nincs szó – fogalmazott többek között a hírszerzés vezetője.

Ugyancsak a Neue Osnabrücker Zeitungnak nyilatkozva az alsó-szászországi konzervatív belügyminiszter sürgette, hogy a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párttól (NPD) vonjanak meg minden állami pénzügyi támogatást. Uwe Schünemann utalt arra, hogy a legkívánatosabb az NPD betiltása lenne, erre azonban az alkotmánybíróság által támasztott jogi feltételek miatt nincs lehetőség. A párt finanszírozásának megszüntetése azonban keresztülvihető – érvelt a CDU-s tartományi miniszter, aki szerint mindez nemcsak a pártot, de közvetve valamennyi szélsőjobboldali csoportot meggyengítené.

A CDU/CSU parlamenti frakciójának belügyi szóvivője a norvégiai merényletek kapcsán állást foglalt az internet segítségével történő uszítás következetes üldözése mellett. Hans-Peter Uhl hangsúlyozta, hogy noha az érvényben lévő jogszabályok szerint mindez lehetséges, nem tud arról, hogy az elmúlt időszakban ilyen jellegű uszításért bárkit is felelősségre vontak volna. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a bűnüldözés érdekében az internetet az eddiginél erőteljesebben kellene ellenőrizni.

Hasonlóan vélekedett a Bundestag külügyi bizottságának ugyancsak konzervatív elnöke. Ruprecht Polenz hangsúlyozta, hogy az internettel kapcsolatban is azokat a törvényeket kellene alkalmazni, amelyek betartása a sajtó számára kötelező. Ennek kapcsán elsősorban a gyűlöletkeltés, a rágalmazás és általánosságban a szélsőségesség tilalmára utalt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.