Nem tudtak viselkedni a képviselők, Timosenko a bírót vádolja

Kábítószer-kereskedők oltalmazásával vádolta meg csütörtökön az ügyében eljáró bírót Julija Timosenko egykori ukrán kormányfő, s egyben visszahívását követelte.

MNO
2011. 07. 07. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kijevi bíróságon folyó perben azzal vádolják a politikust, hogy hivatali hatalmával visszaélve, 2009-ben Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal, illetve kormányfőként utasítást adott a kiotói (szén-dioxid-kibocsátási) kvóták eladásából származó összeg egy részének nem rendeltetésszerű felhasználására. Az így okozott kárt mintegy 200 millió dollárra becsülik.

Timosenko a csütörtöki tárgyaláson kérte a bíró, Rogyion Kirejev leváltását. Szerinte korábbi működése során kábítószer-kereskedőket engedett szabadon, mellőzve megbüntetésüket. A perben szünetet rendeltek el. Előző nap a bíró eltávolíttatta a teremből Timosenkót, mert megítélése szerint rendszeresen megsértette a rendet és nem adta meg a tiszteletet a bíróságnak. Hasonlóképpen viselkedtek a tárgyalóteremben az exkormányfő pártja, a Bjut parlamenti képviselői, így két honatyát ki kellett vezettetni.

Csütörtök reggel a képviselők arról egyeztettek, hogy miképpen kell viselkedni a bíróságon. Ivan Kirilenko frakcióvezető felszólította párttársait, hogy végtelenül tisztességesen viselkedjenek. Határozottan kérte őket, hogy ne lépjék át az ilyenkor illendő viselkedési normákat.

A kijevi bíróság épülete mellett nagy tömeg gyűlt össze, a volt miniszterelnök hívei és ellenfelei. Egyesek támogatásukról biztosították Timosenkót, mások felelősségre vonását követelték korrupciós ügyletei miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.