Neves művészek a Kodály Művészeti Fesztiválon

A nemzetközi hírű finn Wagner-szoprán, Kirsi Tiihonen, a Jánosi Együttes, Keren Hanan izraeli zongoraművész, a Vásáry Tamás vezette Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar és a modenai Gruppo Amarcord operatársulat is Kecskemét vendége lesz az idei Kodály Művészeti Fesztiválon.

MNO
2011. 07. 12. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az a szervezők keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, a rendezvénysorozat nyitóhangversenyét július 18-án a kecskeméti piarista templomban tartják. A koncertet, amelyen Erdei Péter vezényletével az Új Liszt Ferenc Kamarakórus lép fel, a 2010 februárjában elhunyt kiváló karnagy, Vajda Cecília emlékének ajánlják.

A fesztivál programjában változatos műfajú és műsorú hangversenyek szerepelnek: lesznek szólóestek, kamarazenei koncertek, kórushangversenyek, zenekari estek, kortárs zenei és népzenei est, filmvetítés és gyermekprogramok. Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója hangsúlyozta: céljuk, hogy felhívják a figyelmet a klasszikus muzsika mellett a fiatal magyar zeneszerzők munkáira, a népzene értékeire is.

Az első napon két kiállítás is nyílik: az egyikkel Gregor Józsefre, az öt éve elhunyt Kossuth-díjas operaénekesre emlékeznek, a másikon pedig a Kecskeméten élő olasz szobrász, Angelo Minuti alkotásaival ismerkedhet meg a közönség. Ezen a napon kezdődik a 26. Kodály Szeminárium is a Kodály Intézetben.

A hangversenyeket, kiállításokat a város legismertebb műemlék épületeiben rendezik meg. A szervezők szerint a történelmi környezet, a Kodály Intézet nyári kurzusait jellemző izgalmas nemzetközi „jövés-menés” és kulturális pezsgés mind hozzájárul ahhoz, hogy a fesztivál vendégei igazán jól érezzék magukat. Nemes László Norbert kiemelte, hogy sikerült meghívni a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart, amelyet ugyan 2006-ban Kecskeméten alapítottak, de két sikeres év után anyagi nehézségek miatt „átengedtek” Debrecennek. Most együttműködés látszik kibontakozni a közös fenntartásra – tette hozzá.

A Kodály Intézet vezetője elmondta, hogy a szemináriumra a világ számos országából érkeznek muzsikusok, zenepedagógusok és vendéghallgatók. A kéthetes képzésen résztvevők kilencven százaléka külföldi, és csak tíz százaléka magyar, mivel év közben a magyar zenepedagógusok számára programszerűen tartanak egyhetes stúdiumokat.

Összesen 150-en jelentkeztek, köztük sok a kínai hallgató, hiszen Pekingben, a központi konzervatóriumban külön Kodály-képzés folyik. De többen érkeznek Észak-Amerikából, ahol Kodály pedagógiai módszereit igen intenzíven használják – mutatott rá Nemes László Norbert. Az igazgató szeretné a hangszeres képzés irányába is tágítani a szemináriumi lehetőségeket, az idén meghirdetett cselló és hegedű kurzus ugyan még nem keltett föl érdeklődést, de éppen Kodály neve és szelleme miatt nem mondanak le a tervről.

A fesztiválhoz – amely az 1970-ben indított koncertsorozatból 1986-ban, azaz 25 éve vált fesztiváleseménnyé – Kecskemét önkormányzatának 7 millió forintos támogatása adja a hátteret. Mák Kornél alpolgármester azt is elárulta, hogy ezen felül 1,5 milliót biztosítanak magyar és határon túli magyar szemináriumi hallgatók ösztöndíjára. Mint mondta, büszkék arra, hogy további 2 millió forinttal a helyi vállalkozók támogatják a július végéig tartó eseménysorozatot. Az alpolgármester megjegyezte: készül a város kulturális stratégiája, amely magas minőségét elismerve kiemelten kezeli majd a Kodály Művészeti Fesztivált.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.