Nincs sok szúnyog a Balatonnál

Kifejezetten kevés a szúnyog a Balatonnál, így eddig csak két kémiai irtásra volt szükség, és a csapadékossá vált időjárás ellenére várhatóan elég lesz további kettő a nyár végéig – tájékoztatta Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője az MTI-t hétfőn.

MNO
2011. 07. 25. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár eleji forró, száraz időjárás igen alacsonyan tartotta a szezon első részében a szúnyogszámot, amelyhez hasonló kedvező helyzet legfeljebb ötévenként fordul elő a Balatonnál. Ezért a szokásos 5-7 irtáshoz képest idén várhatóan elég lesz négy. Biológiai irtást – amely a tocsogókban akadályozza meg a lárvák szaporodását – nem kellett elrendelni, a két kémiai gyérítésre pedig a kedvező szúnyoghelyzet szinten tartásához volt szükség, főként a rendezvényeik miatt aggódó önkormányzatok szorgalmazására.

Még kérdéses, hogy az elmúlt napokban csapadékossá vált időjárás miatt kialakulnak-e a szúnyoglárvák intenzív kikelési helyéül szolgáló tocsogók az üdülőkörzet parttól távolabb eső vidékein. Az eső nagy részét ugyanis eddig elnyelte a telítetlen talaj, vagy elfolyt, mert egyszerre túl sok hullott le. Ha kialakulnak a tocsogók, az ezekből kikelő lárvák 10-14 nap múlva éreztetik hatásukat. A hűvös idő ezt csak annyiban befolyásolja, hogy lelassítja a lárvák fejlődését.

Sáringer-Kenyeres Tamás szerint az esetlegesen kialakuló tocsogókban jó lenne biológiai irtást bevetni, de ezt a levegőből permettel csak a nyár elején, a zárt lombtakaró kialakulása előtt lehet permettel elvégezni, az ilyenkor bevethető granulátum pedig hiánycikk a hazai és a nemzetközi piacon is. Jelenleg nem okoz gondot a Balatonnál az árvaszúnyog sem, amely nem csíp, de rajzásakor kellemetlenül nagy tömegekben lepi el a partokat. A szakember szerint a hűvös, szeles idő nem kedvez az árvaszúnyogoknak, de ha melegszik az idő, augusztus elején előfordulhat még egy rajzás.

Az idén a balatoni szúnyogirtásra rendelkezésre álló 90 millió forintos keret a kevés irtás miatt bőven elegendő lesz a feladat elvégzésére, így lehetővé válik, hogy a megmaradó összeget – miként az már a tavalyi év után is megtörtént – átcsoportosítsák a következő év hasonló feladataira.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.