Norvégiát egy hete „a gonosz támadta meg” + Képek

Egy héttel az után, hogy az oslói kormánynegyedben végrehajtott pokolgépes merényletben, majd az Utoya szigeti ifjúsági nyári táborban elkövetett mészárlásban 76 ember vesztette életét, Norvégiában pénteken félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat.

MNO
2011. 07. 29. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oslói katedrálist virághegyek veszik körül. A norvégok és a gyászukban osztozó külföldiek az elmúlt hét leforgása alatt mindennap újabb és újabb virágokat, csokrokat helyeztek el a főtemplom harangtornyának a lábánál.

Péntek déltájt megkezdődtek az első gyászszertartások. Elsőként az Oslo melletti Nesoddenben egy 18 éves kurd származású lányt, Bono Rashidot helyezik örök nyugalomra. Bono szüleivel Irakból menekült el 1996-ban, a család Norvégiában telepedett le. A fiatal lány csatlakozott a Munkáspárt ifjúsági tagozatához, amelyben aktív tevékenységet fejtett ki, és írásaiban élesen ostorozta az elvakult idegengyűlöletet.



Jens Stoltenberg kormányfő az áldozatokra való oslói megemlékezésen mondott beszédében kijelentette, hogy Norvégiát egy hete a gonosz támadta meg. „Demokráciánkat érte támadás, a golyók nem csak fiataljainkat, hanem az egész nemzetet érték” – mondta Stoltenberg a Munkáspárt kegyeleti nagygyűlésén, amelynek résztvevői vörös rózsákkal a kezükben egyperces néma főhajtással emlékeztek meg az áldozatokról. Stoltenberg kijelentette: „Együtt kell élnünk július 22-e emlékével, de erre képesek leszünk.”



Eskil Pedersen, a párt ifjúsági tagozatának a vezetője beszédében azt hangsúlyozta, hogy nem adják fel Utoya szigetét, amelyen a továbbiakban is megrendezik a több évtizedes hagyományokra visszatekintő nyári tábort.



(Fotók: Reuters)

Oslo egyik bevándorlók által lakott negyedében egy mecsetben is megemlékezést tartanak Stoltenberg részvételével. A 32 éves gyilkos, Anders Behring Breivik egyebek között szélsőségesen iszlámellenes elveket vall, s mint a gyilkosságsorozat előtt az internetre feltett manifesztumában jelezte: az európai multikulturalizmus ellen indított hadjáratot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.