Nőttek a Szuezi-csatorna forgalmából származó bevételek

Májushoz képest 2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 16 százalékkal emelkedtek júniusban a Szuezi-csatorna forgalmából származó bevételek Egyiptom számára.

MNO
2011. 07. 10. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyiptomi kormányzati portál hétvégén közzétett adatai szerint az év hatodik hónapjában 445,2 millió dollárt szedtek be a hajóforgalom díjaiból. Tavaly júniusban 383,7 millió dollár volt a bevétel, az idén májusban 436,6 millió.

A Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő víziút üzemeltetése Egyiptom egyik fő bevételi forrása az idegenforgalom, valamint az olaj- és gázexport mellett.

Elemzők az egyiptomi zavargások során attól tartottak, hogy a Szuezi-csatorna forgalmának megbénulása a világkereskedelmet is jelentősen befolyásolhatja, hiszen a stratégiailag fontos víziút esetleges lezárása kerülőútra kényszerítheti az olajtankereket, és az Ázsiából Európába tartó teherhajókat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.