November 20-án lesznek az előre hozott választások

November 20-án tartják Spanyolországban az előre hozott parlamenti választásokat – jelentette be pénteken José Luis Zapatero miniszterelnök.

MNO
2011. 07. 29. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választásokat eredetileg jövő márciusban tartották volna, így tehát négy hónappal korábban kerül sor a versengésre, amelyen Zapatero nem indul. A spanyol kormányfő az ellenzék nyomására és – mint egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta – az ország érdekében döntött amellett, hogy nem tölti ki mandátumát, bár korábban még azt hangoztatta, hogy márciusig hivatalban marad.

A konzervatív Néppárt (PP) a május 22-én rendezett regionális és helyhatósági választásokon aratott elsöprő győzelme óta rendre kéri a kormányzó szocialistákat, mihamarabb írják ki a voksolást. Az ellenzék legnagyobb erejét jelentő formáció elsősorban azt veti Zapatero szemére, hogy az országot sújtó pénzügyi és gazdasági válságra nem időben és nem a szükséges intézkedésekkel reagált.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) elnöke az utóbbi időben több népszerűtlen reformlépést is tett a rendkívüli gazdasági krízis megoldására. A Moody’s hitelminősítő intézet pénteken közölte, hogy felülvizsgálja Spanyolország hitelképességét, és elképzelhető, hogy rontani fog a spanyol államkötvények jelenlegi Aa2-es szintű besorolásán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.