Nyírbátort elfoglalja a mesés utcaszínház

Jövő hét végén Nyírbátor lesz a világ közepe – az ekkor tartandó nemzetközi utcaszínházi fesztiválnak legalábbis ez a mottója. És valóban, ezen a három napon garantáltan középpontban érzi magát a vendég, akármire vágyjon is.

MN
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.


A nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete nem rokonítható más fesztiválokkal. Egy darabka tündérvilág, tűzfény, dobolás a távolban… A tó fölött sárkány terpeszkedik, a Papok rétjén a fából készült Korona Teátrum ékeskedik. A téren égbe nyúló cölöpök közt sétálunk az ördögszekeres kézművesutcáig, közben áthaladunk a mutatványostéren, és kikerüljük a fa körhintát a régi gyermekjátékokkal. Mindezt belengi a sültek illata, s jókedvre derít a muzsika.
E rendezvény ráadásul megszépült helyszínekkel várja vendégeit, hiszen a felújított református templom és a Várostörténeti sétány átadásával befejeződött Nyírbátor és térsége vallási és turisztikai fejlesztése. Ennek részeként rekonstruálták a nyírbátori és a máriapócsi műemlékeket, helyrehozták a Várostörténeti sétányt és a Báthori-várkastély panoptikumát, kiépítették a Sárkány wellness- és gyógyfürdőt. Emellett felújították és bővítették a minorita templomot, amelynek udvara a színházi produkcióknak ad otthont.
Az itt látható programok műfaji sokszínűsége az idén is mindenkit elvarázsol, hiszen lesz itt színház, zene, tánc, commedia dell’arte, s ha ez nem lenne elég, akkor megtekinthetők a kézműipar remekei is. Mindez a már említett, Báthoryak által építtetett templom tövében, középkori környezetben.
A mesés helyszín mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a XIX. Szárnyas Sárkány Hete nemzetközi utcaszínházi fesztivál Magyarországon egyedüliként mutatja be e műfaj hazai és külföldi eredményeit, otthona és műhelye az utcásoknak. A kobzosok, lantosok, csepűrágók és színháziak forgataga e három napon betölti Nyírbátort.
Bővebb infó: www.szarnyas-sarkany.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.