Ő hajtotta végre a merényleteket, de tagadta bűnösségét + Kép

Tagadta bűnösségét a múlt pénteki norvégiai robbantások és lövöldözés feltételezett elkövetője, amikor hétfőn kihallgatta őt a vizsgálóbíró. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/799392" target="_blank"><strong>• Ez a norvégok szeptember tizenegyedikéje</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799390" target="_blank"><strong>• Elkerülhették volna a tragédiát?</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799332" target="_blank"><strong>• 35 percig tartott a norvégiai merénylő meghallgatása + Képek</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799383" target="_blank"><strong>• Osló egy „demokratikus megerősítő aktus” helyszíne lehetne</strong></a>

MNO
2011. 07. 25. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim Heger a kihallgatás után elmondta: a 32 éves Anders Behring Breivik beismerte, hogy ő hajtotta végre a 93 halálos áldozatot követelő merényleteket, ám tagadta büntetőjogi értelemben vett bűnösségét. A kihallgatáson azt állította, hogy célja nem „a lehető legtöbb ember megölése” volt, hanem az, hogy „erős jelzést” adjon, és megvédje hazáját és Európát az iszlámtól és a marxizmustól. A vizsgálóbíró úgy döntött, hogy Breivik nyolc hétig vizsgálati fogságban marad, ebből az első négy hetet magánzárkában kell letöltenie. Ezen időszak alatt nem fogadhat látogatókat és/vagy újságírókat, és levelet sem kaphat. Egyedül az ügyvédje keresheti föl cellájában.



(Fotó: Reuters)

A megszokottnál kétszer hosszabb vizsgálati fogságot a vizsgálóbíró azzal indokolta, hogy a nyomozati szerveknek hosszabb időre van szükségük a bűncselekmény körülményeinek tisztázásához. A négyheti magánzárkát pedig azzal támasztotta alá, hogy Breivik a kihallgatás során „szervezetünk két további sejtjét” emlegette. Az elszigetelés révén megakadályozható, hogy a vádlott – aki ellen a terrorizmus-ellenes törvények alapján emeltek vádat – kapcsolatba léphessen esetleges bűntársaival, cinkosaival, illetve manipulálhasson tárgyi bizonyítékokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.