Obama tárgyal, közelebb kerültek a megegyezéshez

Jelentős előrelépést tett a megegyezés felé a Fehér Ház és a republikánus párti kongresszusi vezetők, amivel elkerülhetővé válik, hogy a fizetésképtelenné váljon az amerikai kormány – közölték szombaton a tárgyalásokat közelről követő tisztségviselők, akik a téma kényes mivolta miatt csak névtelenül nyilatkoztak. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/800554" target="_blank"><strong>• Ha nem közelít a trópusi vihar, még a csőd is jól jöhet </strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/800494" target="_blank"><strong>• Kötélhúzás: a képviselőház elfogadta, a szenátus elutasította</strong></a>

MNO
2011. 07. 31. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terv értelmében az ország adósságplafonját két szakaszban emelik mintegy 2400 milliárd dollárral, a költségvetés kiadásait pedig ennél az összegnél valamivel nagyobb mértékben csökkentik. Az első szakaszban – azonnali hatállyal – 1000 milliárd dollárral emelik az adósságplafont, majd később az év folyamán a második szakaszban újabb emelést hajtanak végre. Egy tisztségviselő elmondta, hogy a két fél az általános koncepciókban állapodott meg, de még rengeteg részletet ki kell dolgozni, és nincs biztosíték a végső megállapodásra.

Barack Obama elnök szombaton ismét belevetette magát a tárgyalásokba, miután a republikánusok és a demokraták marakodásából nem látszott kompromisszum kibontakozni. Az elnök személyesen tárgyalt a szenátus és a képviselőház demokrata párti vezetőivel, valamint telefonon egyeztetett a republikánusokkal.

A képviselőház szombaton 246 nem és 173 igen szavazat mellett elutasította a Harry Reid szenátor, a többségi demokraták és a szenátus vezetője által kidolgozott törvényjavaslatot, amelynek értelmében 2400 milliárd dollárral emelnék az adósságplafont, miközben a kiadásokat 2200 milliárd dollárral kurtítanák meg tíz év alatt.

A szenátus még nem szavazott Reid szenátor kezdeményezéséről. A Fehér Ház kérésére fél nappal elhalasztották a voksolást, így helyi idő szerint vasárnap 13 órakor dönt a szenátus. A halasztást azzal indokolták, hogy a lehető legtöbb időt akarják biztosítani egy megállapodás tető alá hozatalára.

A republikánus többségű képviselőház előzőleg, washingtoni idő szerint még péntek este elfogadta a John Boehner házelnök által az adósságplafon emeléséről előreterjesztett törvénytervezetet, de azt a demokrata többségű szenátus azonnal el is utasította. A Boehner-terv egy 10 éven át végrehajtandó, 917 milliárd dolláros kiadáscsökkentés fejében 900 milliárd dollárral emelné meg az adósságplafont, azzal, hogy jövőre egy jelentősebb deficitlefaragásról és adósságlimit-változtatásról kellene megállapodni.

A demokraták korábban mind a költségvetés egyensúlyba tartását kimondó alkotmánymódosítás, mind pedig a kétlépcsős adósságplafon-emelés gondolatát elvetették.

A kongresszus által korábban meghúzott, jelenleg 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon emelése nélkül a kormánynak választania kell majd, hogy a külföldi hiteltörlesztéseket vagy a belföldi költségvetési kiadásokat akarja-e teljesíteni. A határidő – augusztus 2. – pedig vészesen közeleg. Ha a felek nem jutnak megállapodásra, az Egyesült Államok elveszíti az AAA kategóriájú hitelminősítését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.