Októbertől újra lehet siklani

A tervek szerint október végén nyitja meg kapuit a Városligeti Műjégpálya, a teljesen felújított épület korszerű és gyönyörű környezetben várja az érdeklődőket télen-nyáron egyaránt.

MNO
2011. 07. 08. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken kétóránként induló turnusokban lehetett bejárni a felújítás végéhez közeledő Városligeti Műjégpálya épületét. A látogatás során Baranyai Zsolt főmérnök és Bartha László intézményigazgató tájékoztatta az érdeklődőket és a sajtó képviselőit a felújítási munkálatok állapotáról és engedtek bepillantást a „kulisszák mögé”.

A Városligeti Műjégpálya és a hozzá tartozó épületegyüttes felújításáról szóló szerződést 2008-ban írta alá a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A munka során megújul és kibővül a jégfelület és a fogadóépületek, emellett újjáépül a II. világháború során lebombázott épületszárny is. A csaknem 4,7 milliárd forintos fejlesztést 3,175 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió.

A felújítás része volt a Városligeti tó rekonstrukciója is. A tavon jelenleg az európai uniós elnökséghez kapcsolódó Art On Lake című kiállítás látható. Télen pedig a tömeg és versenysportoknak ad majd otthont a jéggel borított terület.

A 180 méter hosszú és 70 méter széles, több mint 12 ezer négyzetméter nagyságú teljes felülethez 2350 négyzetméter nagyságú jégkorongpálya csatlakozik majd.

A rekonstrukció során kiemelt hangsúlyt kapott a környezetvédelem, ezért olyan energiatakarékos műszaki megoldásokat alkalmaztak, mint például a hulladékhővel megoldott épületfűtés. Az igazgató elmondta, a megújult létesítmény árai alkalmazkodni fognak a többi jégpálya díjaihoz, valamint a továbbiakban is várják az óvodai és iskolai gyerekcsoportokat oktatási céllal.

A Városligeti tó egy részén kialakított korcsolyapályát 1870-ben Rudolf koronaherceg nyitotta meg, amelyet már a kezdetektől hatalmas lelkesedéssel vett birtokba a főváros közönsége. Az első „korcsolyacsarnokot” a tó partján felállított kis fabódé testesítette meg, amely 1874-ben leégett. Ezek után a városvezetés engedélyt adott egy új épület megépítésére, amely Lechner Ödön tervei alapján 1893-ban készült el neobarokk stílusban.

A műemléki felújításokat és helyreállításokat korhűen végezték el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.