Olcsón juthatnak szerb termőföldhöz a külföldiek

A külföldiek Szerbiában 2014-től olcsón vásárolhatnak termőföldet, feltéve ha Belgrád nem tudja kieszközölni az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon, hogy későbbre halasszák a külföldiek földvásárlási jogát.

MNO
2011. 07. 30. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Branislav Gulan, a Szerb Gazdasági Kamara (PKS) szakértője elmondta, hogy Szerbiában jelenleg a legjobb minőségű termőföld hektáronkénti ára 5000 euró, de egy-egy hektár másod- és harmadosztályú termőföldhöz már 1000-2000 euróért is hozzá lehet jutni. Európában az ugyanilyen minőségű szántók ára 50-100 ezer euró – mondta a szakember, hozzátéve: pár éven belül a rossz szerb tárgyalási politika miatt a külföldiek is vásárolhatnak majd földet Szerbiában, és már most jelentős a spekuláció.

Litvánia és Szlovákia, noha már régóta tagjai az uniónak, nemrégiben hosszabbította meg 2014-ig a moratóriumot a külföldiek földvásárlására vonatkozóan, és Románia és Magyarország is további haladékhoz jutott. „Dániában meg éppenséggel csak az a külföldi juthat termőföldhöz, aki már legalább két évig ott élt” – mondta Branislav Gulan. Szerbiában viszont már az unióval kötött átmeneti kereskedelmi megállapodás hatályba lépését követő negyedik évben megnyílik a lehetőség arra, hogy a külföldiek szántókhoz jussanak – hangsúlyozta Gulan.

„El kell érni, hogy kitolják a külföldiek földvásárlási jogának életbe lépését. Ez a kormány feladata, amely félévente folytat megbeszéléseket az EU képviselőivel” – hangsúlyozta Gulan. Szerinte a szerb földvagyon a legjobbak közé tartozik Európában, és az egy főre jutó termőföld nagysága Szerbiában 0,5 hektár, Európában a legnagyobb. Szerbiában 778 000 kistermelőt tartanak nyilván, akik átlag 3 hektárnyi földterületen gazdálkodnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.