Órákig tartott az összecsapás

Négy líbiai lázadó vesztette életét, és mintegy húszan megsebesültek vasárnapra virradóra a felkelők „fővárosában”, Bengáziban egy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű fegyveres csoporttal vívott harcban.

MNO
2011. 07. 31. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mahmúd Samman, a lázadók szóvivője elmondta, hogy órákig tartott az összecsapás, mivel Kadhafi fegyveresei állig fel voltak fegyverezve. Az összecsapás során a lázadók elfogtak 31 fegyverest a Kadhafihoz hű csoport tagjai közül, akik a minap gyaníthatóan megszerveztek egy börtönszökést. Az Ötödik Hadoszlop nevű csoport tagjai nem voltak hajlandóak letenni a fegyvert, ezért a lázadók megostromolták táborukat.

A lázadók politikai szervezete, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) szombaton elrendelte az összes milícia feloszlatását és csatlakozását az ÁNT-hez. Musztafa Abdel-Dzsalíl, az ÁNT vezetője szerint büntetés vár arra, aki nem engedelmeskedik a vonatkozó rendeletnek. A milíciákat a lázadók belügyminisztériumi állományába olvasztják be. Az ÁNT azután döntött így, hogy meggyilkolták a lázadók katonai vezetőjét, Abdel-Fattah Júnisz tábornokot.

Abdel-Fattah Júnisz évtizedekig állt Kadhafi szolgálatában, s belügyminiszterként februárban pártolt el tőle, és állt át a lázadók oldalára. A tábornok meggyilkolásának körülményeit és okait továbbra is homály fedi, csakúgy mint a tettesek kilétét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.