Orbánnal és az államfővel is találkoznak a fukusimai diákok

Ízelítőt kapnak Magyarország, ezen belül Hódmezővásárhely és környéke természeti szépségeiből, kulturális értékeiből, és Schmitt Pál államfővel, Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkoznak azok a fukusimai diákok, akiket hétfőtől lát vendégül az alföldi város önkormányzata. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/799140?searchtext=lázár" target="_blank">• Kiszakadhatnak a mindennapok kemény világából</a></strong>

MNO
2011. 07. 24. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenhét fős diákcsoport lesz az első, amely negyedévvel a Japánt sújtó pusztító erejű földrengés és az atomerőmű-baleset után Fukusima környékéről Európába látogat. A hódmezővásárhelyi önkormányzat a Kizuna projekt keretében látja vendégül a 13 és 17 év közötti korú fiatalokat. A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák, ezért ezt a szót választotta az alföldi város képviselőtestülete szolidaritási akciója címéül.

A diákok hétfőn este érkeznek a Liszt Ferenc repülőtérre, hódmezővásárhelyi programjuk pedig kedden délelőtt kezdődik el. A csoport tagjainak egy rövid városnézést követően Lázár János (Fidesz) polgármester mutatja meg a városháza műemlék épületét. A fiatalok ellátogatnak a közelmúlt helyi történelmét bemutató Emlékpontba, megismerhetik a hírneves vásárhelyi fazekasság értékeit, sőt a tájházban maguk is kipróbálhatják a korongozást – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A vendégek ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, majd két napot a Balatonon pihennek. Vásárhelyre visszatérve gyönyörködhetnek majd a mártélyi Tisza-holtág szépségeiben, és túrázhatnak Székkutas és Kardoskút környékén. A csoport Szegeden is eltölt egy napot, ahol honfitársaikkal is találkoznak, akik hódmezővásárhelyi búvárúszó világbajnokságon képviselik Japánt. A csoport magyarországi látogatása Budapesten fejeződik be, a városnézés mellett megtekintik a Szépművészeti és a Nemzeti Múzeumot, a Csodák Palotáját – s mivel közülük többen is zenét tanulnak – a Zeneakadémiát. A csoportot a Sándor-palotában Schmitt Pál államfő, az Országházban Orbán Viktor miniszterelnök fogadja. A szűk két hét alatt a fukusimai vendégekkel tartanak az ELTE keleti nyelvekkel és kultúrával foglalkozó japán szakos diákjai, s másféltucat vásárhelyi fiatal önkéntes is, akik közül néhányan beszélik a távol-keleti ország nyelvét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.