Özönlik a külföldi tőke Szlovákiába

Szlovákiában közel hétszeresére nőttek a végrehajtott közvetlen külföldi beruházások az idei első hat hónapban a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a SARIO beruházásösztönző szlovák ügynökség csütörtökön.

MNO
2011. 07. 28. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első félévben 259,5 millió eurónyi közvetlen beruházásra került sor – jóval meghaladva az egy évvel korábbi 35,22 millió eurót –, 1500 új munkahelyet teremtve. Szlovákiában 4 milliárd eurónyi, 102 külföldi beruházás van előkészületben, többsége a jármű- és az elektronikai iparban, megvalósulásuk esetén 22-28 ezer új munkahely jöhet létre. Szlovákiában 12,98 százalékos volt a munkanélküliség júniusban. Az 5,4 millió lakosú országban 346 ezer munkanélkülit tartottak nyilván ebben a hónapban.

Az euróövezeti ország export vezérelte gazdasága jelentősen függ a járműipartól, amelynek olyan képviselői vannak jelen, mint a Volkswagen, a PSA Peugeot Citroen és a Kia Motors. Az elektronikai szektor zászlóshajója a Samsung Electronics, amely tavaly Szlovákia vezető exportcége volt. A szlovák jegybank múlt hónapban ismertetett előrejelzése szerint az ország hazai összterméke (GDP) idén 3,6 százalékkal, jövőre 4,4 százalékkal nő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.