Példaképe rekordjára tör az olimpiai bajnok

Nem az elsődleges célja, de elképzelhetőnek tartja, hogy megdönti példaképe, Marlene Ottey Magyarországon futott 22,16 mp-es idejét a női 200 méter kétszeres olimpiai bajnoka, Veronica Campbell-Brown a szombati Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon.

MNO
2011. 07. 29. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az elsődleges célom mindig az, hogy jól, gyorsan fussak s a nézők jól szórakozzanak, de persze örülnék, ha Ottey eredményét túlszárnyalnám – mondta a leggyorsabb magyarországi női 200-as időről a pénteki budapesti sajtótájékoztatón a 29 éves sprinter. – Mindig felnéztem rá, ő volt számomra a példakép.”

Az olimpiát 200-on, világbajnokságot viszont 100 méteren nyert vágtázó sem a Puskás Ferenc Stadionban sorra kerülő viadallal, sem az augusztus végén kezdődő tegui világbajnoksággal kapcsolatban nem akart jóslásokba bocsátkozni. Viszont kijelentette, mindig az a legfontosabb, hogy jól fusson. „Természetesen mindig tudom, kikkel versenyzek, de nem foglalkozom különösebben a riválisokkal, nem befolyásol, ki fut előttem vagy mögöttem, a lényeg, hogy az elképzeléseim szerint tudjam le a távot” – mondta a vb előtti utolsó versenye előtt álló Campbell-Brown arra a kérdésre reagálva, hogy befolyásolja-e az a tény, miszerint a 400-as világbajnokkal, az amerikai Sanya Richards-Ross-szal kell összecsapnia szombaton.

Az amerikai sprinter – ezzel szemben – beszélt a jamaicai futóról, méghozzá kifejezetten elismerően. „Természtesen az időeredmény és a győzelem fontos egy ilyen viadalon is, azonban Veronica elképesztően gyors idén, 100-on 10,70 mp-et futott, így az a célom, hogy tartani tudjam vele a lépést” – mondta a 26 éves Richards-Ross. Az utóbbi évek első számú női 400-asa pénteken délután próbálja majd ki a Puskás Ferenc Stadion rekortánját, s mint elmondta, édesapja kifejezetten irigy most rá, mivel ő a labdarúgás nagy rajongója, s szívesen eljött volna a legendás magyar futballistáról elnevezett arénába.

A viadal egyik legnagyobb sztárja a dél-afrikai Oscar Pistorius, a többszörös paralimpiai bajnok sprinter, akinek néhány hete sikerült olimpiai A szintet futnia 400 méteren, így minden bizonnyal rajthoz állhat majd a londoni játékokon. „A 45,07 mp-es idő egészen kiváló, de azt látni kell, hogy akkor Olaszországban minden a lehető legjobban alakult, úgy, ahogy csak a legritkább esetben. Jó volt a pálya, az idő, az ellenfelek nagyon húztak az elején, ráadásul előtte tökéletesen ki tudtam magam pihenni, a táplálkozás is rendben volt, azaz minden stimmelt” – mondta Pistorius. – „Most nem is gondolkodom azon, hogy továbbjavíthatom ezt az időt, sokkal inkább az a célom, hogy stabilan képes legyek 45,50 mp körül futni.”

A pekingi olimpia előtt a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel „vívott elhúzódó harcáról” Pistorius elmondta, hogy már lezárta az ügyet, s az IAAF-fel az utóbbi időben kifejezetten jó a kapcsolata, így ez már a múlté. Pistorius – mint elmondta – eddig sem érzett a versenytársak részéről hátrányos megkülönböztetést a művégtagjai miatt, s úgy látja, most még jobban tisztelik, hogy 45,07 mp-et futott. Ez az idő a 14. a világranglistán, ám világbajnoki szereplésével kapcsolatban nagyon óvatosan fogalmazott: „Nagyon jó lenne persze elődöntőt futni, de a negyeddöntőnek látom reális esélyét.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.