Picit olcsóbb lett a roamingolás

Az Európai Bizottság napokban kiadott jelentése szerint mérséklődtek a barangolásos telefonhívások és SMS-ek díjai, de továbbra sem oldódott meg a verseny problémája az európai közösségen belül, hiszen az árak még mindig a kiskereskedelmi díjküszöbökhöz közelítenek – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken.

MNO
2011. 07. 08. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság arra törekszik, hogy a barangolási és a nemzeti távközlési tarifák közötti különbség 2015-re a nullához közelítsen. Ezt tartalmazza az Európai Bizottság július 6-án nyilvánosságra hozott, III. roamingrendelete. A további egységes árcsökkenési folyamat másfél év múlva kezdődhet meg. Az első roamingrendeletet 2007-ben, a másodikat 2009-ben fogadták el. A korábbi két rendelet fix, évenként csökkenő mértékű tarifákat határozott meg uniós szinten a barangolásos szolgáltatásokra. A III. roamingrendelet hosszú távú megoldást tartalmaz annak érdekében, hogy a digitális menetrendben kitűzött alapvető cél ténylegesen megvalósulhasson.

A hosszú távú, strukturális intézkedések teljes körű hatálybalépéséig, a kiskereskedelmi árak versenynek köszönhető mérséklődéséig a javaslat fokozatosan csökkentené a hanghívásos és SMS-szolgáltatások jelenlegi kiskereskedelmi árainak mértékét. Az elképzelések között szerepel az is, hogy az Európai Unió 2012-től új tarifát vezetne be a mobil internetezést lehetővé tevő kiskereskedelmi adatszolgáltatásokra.

A III. roamingrendeletre előterjesztett bizottsági jogalkotási javaslatot – amely elfogadása esetén közvetlenül hatályba lép – az Európai Unió tanácsa és az Európai Parlament együttesen, rendes jogalkotási eljárás során fogadja el és hagyja jóvá. A közlemény szerint Magyarország a soros elnökségi fél év után is támogatja az európai mobilverseny erősítését. A tanácsi tárgyalási folyamatokban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkársága képviseli Magyarországot.

A szaktárca az egyeztetések során minden olyan javaslatot támogat majd, amely a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva a barangolási piacon a tényleges verseny létrehozására irányul, és amely biztosítja, hogy az uniós és a hazai infokommunikációs célkitűzések megvalósuljanak. A kívánt cél elérése érdekében az Infokommunikációért Felelős Államtitkárság a közeljövőben egyeztet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, valamint a hazai mobilpiac szereplőivel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.