Pozsony csökkentené a kilométerek számát

Takarékossági okokból a teljesített kilométerek számának csökkentéséről fog tárgyalni a szlovák főváros vezetésével a DPB pozsonyi közlekedési vállalat – jelentette be Lubomír Belfi, a cég új vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

MNO
2011. 07. 28. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedés a szeptembertől az idei év végéig tartó időszakra vonatkozna a vezérigazgató szerint, aki úgy vélte: egyszázalékos csökkentés kevés lenne. A főváros is nehéz helyzetben van, és elmondásuk szerint nincs forrásuk – tette hozzá Lubomír Belfi. A DPB új vezetésének célja, hogy amennyiben sikerül megállapodni a fővárossal, 2012-ben kiegyensúlyozott gazdasági eredményt érjen el. Az új menedzsment július 1-jén vette át a cég vezetését, a közlekedési cég komplex átvilágítása szerint kiadáscsökkentő intézkedésekre van szükség.

A DPB részvénytársaság a COB és a VÚB bankokkal is tárgyal hitelfelvételről – mondta el a szlovák hírügynökség kérdésére Belfi, aki szerint több millió eurós nagyságrendű kölcsönről lenne szó. Lubomír Belfi nem számol rendkívüli közgyűlés összehívásával, mint mondta, minden attól függ, hogyan alakul a főváros helyzete. A cég 2011-re 11,5-12 millió eurós veszteséggel számolt. A veszteség csökkentésére a bevétel növelését tervezik, többek között a jegyárak 2011. augusztus 1-jétől való felemelésével. Az év végéig ebből 2,3 millió eurós, 2012 egészére pedig 7,3 milliós eurós bevételnövekedést várnak. A cégnek hozzávetőlegesen 42 millió eurós hiteltartozása van. További gondot jelent a vállalat 15,3 millió eurós kifizetetlen kötelezettsége. A DPB tájékoztatása szerint a cég 3 millió euróval kevesebbet kap a várostól, mint amennyit kért. Az ígért 8,4 millió eurós dotációból eddig 5,1 millió eurót kaptak meg.

A város anyagi helyzetére való tekintettel a cég szerint elképzelhető a kifizetések további csökkentése is. A fővárosi közlekedési vállalat szeptember 1-jétől 265 fős létszámcsökkentést tervez, amely a járművezetőket nem érinti, ez év június végén a vállalatnak 3238 alkalmazottja volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.