Puhul az észak-koreai rezsim?

Észak-Korea és az Egyesült Államok megbeszéléseket kezdett csütörtökön New Yorkban a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló hathatalmi tárgyalások felújításáról.

MNO
2011. 07. 28. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozón Phenjant Kim Kje Gvan külügyminiszter-helyettes képviseli, tárgyalópartnere Stephen Bosworth, az észak-koreai ügyekkel foglalkozó amerikai különmegbízott. A megbeszélések az ENSZ székházában, az Egyesült Államok képviseletén zajlanak és péntekig tartanak. A Washington által „feltáró” jellegűnek nevezett találkozó célja újraindítani a kommunista ország nukleáris leszereléséről szóló hathatalmi (Egyesült Államok, Észak- és Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország) tárgyalásokat.

A kérdésben 2008 decemberében megszakadt a párbeszéd. Phenjan hivatalosan 2009 áprilisában vonult ki a tárgyalásokról, egy hónappal azelőtt, hogy a 2006-os atomrobbantási kísérletet követően egy újabbat hajtott végre. A csütörtöki New York-i találkozó kezdetekor Stephen Bosworth és Kim Kje Gvan a kamerák előtt kezet rázott és mosolygott, de nem szóltak az újságírókhoz.

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője még szerdán azt mondta, a találkozón szeretnék kideríteni, hogy Észak-Korea valójában kész-e teljesíteni korábban vállalt kötelezettségeit. A megjegyzés utalás volt arra: Phenjan 2005-ben egy hatpontos nyilatkozatban ígéretet tett arra, hogy lemond valamennyi nukleáris programjáról, mielőbb visszatér az atomsorompó-egyezményhez, és kész alávetni magát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseinek energiaügyi és más gazdasági segítségért cserébe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.