Rasszista lenne Hollywood?

Harry Belafonte szerint Hollywood sohasem lesz tekintettel a színesekre. A 84 esztendős színész erről a színesek érdekvédelmével foglalkozó kongresszus filmes vitafórumán beszélt szerdán Los Angelesben.

MNO
2011. 07. 28. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vitában Louis Gossett jr., Tatyana Ali színész-énekesnő, Hill Harper színész-író és a Fekete Kaszkadőrök Szövetsége (BSA) is részt vett. Belafonte azt javasolta, hogy a Nemzeti Társaság a Színes Bőrű Emberek Előrejutásáért (NAACP) hozzon létre egy csoportot filmes alkotókból, amely egyfajta változásokhoz szükséges „radikális eszmét” ösztönöz.

Mint mondta, az afroamerikaiak csak akkor értek el előrehaladást az ország története során, amikor egy csoport merte vállalni a radikális gondolkodást és a radikális tetteket. Egyúttal arra szólította fel a fekete színészeket és filmkészítőket, hogy jöjjenek össze, és hozzanak létre intézményes bázist. „Úgy vélem, régen létrehozhattunk volna fekete stúdiókat, és teremthettünk volna egy fekete forgalmazási központot” – fejtette ki Belafonte.

A színész és jelen lévő kollégái is egyetértettek abban, hogy a fekete színészek és fogyasztók változtathatnak azon, ahogy a szórakoztatóipar megjeleníti a színeseket. „Nehéz olyan szerepet találni, amire büszke lehetek” – mondta el a 32 éves Ali arra utalva, hogy szerinte az afroamerikai nő archetípusai nincsenek feltárva.

A BSA tagjai felidézték: 1966-ban azért hozták létre a szervezetet, hogy a filmekben helyettük ne feketére maszkírozott fehér kaszkadőrök kapjanak munkát. Az NAACP csütörtökön befejeződő 102. kongresszusának keretében folyó vita részvevői leszögezték, hogy az érdekeik képviselete és az oktatás kulcsszerepet játszik abban, hogy haladást érjenek el Hollywoodban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.