Rekordgyorsasággal épült fel a rendőrőrs

Átadták a rendőrőrs új épületét pénteken a tavaly októberi vörösiszapömlés által sújtott Devecserben. A katasztrófa idején az akkori rendőrőrs alagsorát elöntötte a vörösiszap, ezért az épületet később lebontották.

MNO
2011. 07. 08. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője az átadási eseményen azt mondta: a vörösiszap-katasztrófa idején bebizonyosodott, hogy a Belügyminisztérium irányítása alatt álló szervezetek képesek csapatban együtt dolgozni, és számíthatnak egymásra a bajban.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly október 4-én a kétségbeesés és a reménytelenség uralta az ajkai térséget. „Sötét napja marad a magyar történelemnek 2010. október 4-e, emberek haltak meg, több százan megsebesültek” – fogalmazott a tűzoltó altábornagy, hozzátéve: a tragédia felelőseinek keresése még folyamatban van. Az OKF főigazgatója azt mondta, hogy jogalkotással, szervezéssel, irányítással és felügyelet alatt tartással megakadályozhatók a hasonló katasztrófák. Kiemelte, hogy a rendőrség a mentesítés, a kitelepítés és az újjáépítés ideje alatt példaértékű munkát végzett.

Hatala József országos rendőrfőkapitány a pénteken átadott rendőrőrsöt a tragédia és az emberi felelőtlenség mementójának nevezte. Mint mondta, a katasztrófa idején – amelynek borzalmát egyetlen közvetítés sem adta vissza – a Devecserben szolgáló rendőrök az esküjüknek megfelelően tették a kötelességüket, és mentették az emberek életét. Az altábornagy kiemelte, hogy a mentésben részt vevő szervezetek között felső utasítás nélkül is kialakult az együttműködés, amelyet a katasztrófa óta eltelt kilenc hónapban is folytattak. Köszönetet mondott a katasztrófavédelemnek az irányító-segítő tevékenységéért. Tájékoztatása szerint mintegy 280 millió forintból mindössze két hónap alatt épült fel a rendőrőrs, ahol az eddigi 15 helyett mostantól 19-en teljesítenek szolgálatot.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepélyes átadáson a rend fontosságára hívta fel a figyelmet, amely szerinte a legfontosabb közösségi érték. Elmondta, hogy az iszapkatasztrófa által érintett három településen – Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen –, továbbá a határon túl is valódi nemzeti összefogás valósult meg. Hangsúlyozta, hogy az itt élők számíthattak a kormány segítségére a mentésben, a helyreállításban és az újjáépítésben, és az együttműködésre a jövőben is számíthatnak.

A devecseri rendőrőrs illetékességi területén több mint húszezer ember él. Az új épületben három szolgálati lakást alakítottak ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.