Rendkívüli ipari teljesítmény az átadott erőművi blokk + Képriport + Videó

Átadták a Dunamenti Erőmű új erőművi blokkját kedden Százhalombattán, a mintegy 200 millió euróból létrejött erőművi egységet Bencsik János államtitkár és Jean-François Cirelli, a GDF SUEZ alelnöke avatta fel.

MNO
2011. 07. 12. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új, G3-as blokk 407 megawattos beépített villamos teljesítményével a Dunamenti Erőmű kapacitása 1900 megawattra nőtt. A beruházásnak jelentős szerep jut a növekvő magyarországi energiaszükséglet hatékonyabb kielégítésében és az ellátásbiztonság növelésében, miután a Dunamenti Erőműnek szabályozóképessége miatt stratégiai szerepe van a hazai villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságában, rendszerszintű szolgáltatásokat nyújt. A 2009-ben megkezdett G3 projektben az új blokk a már meglévő gőzturbina technológiai felújítása révén újult meg, valamint a gőzturbina mellé egy magas hatásfokú gázturbinát és egy új hőhasznosító kazánt építettek be. Ezáltal a blokk villamos hatásfoka 36 százalékról 57 százalékra nőtt.

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára beszédében rámutatott: világszerte zajlik az energiaipar és az energiagazdaság forradalma, ezért a klíma- és energiapolitika alakítása gazdaságfejlesztési és versenyképességi, valamint fenntarthatósági kérdés is. A magyar gazdaság teljesítőképessége, a társadalom jóléte a biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energiától függ – hangsúlyozta. Jelezte: szerdán kerül a kormány elé a 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégia.

Illeszkedik a kormányzati törekvésekhez

Az államtitkár ismertetése szerint az elkövetkező évtized átmeneti időszakában a villamosenergia-igény évi mintegy másfél százalékos növekedésével kell számolni. „Ezeknek az igényeknek a kielégítését az atomenergia jelenlegi kapacitásának megőrzésével, a hazai szénbázisú villamosenergia-termelés részarányának szinten tartásával, valamint a zöldtechnológiákból származó villamosenergia-termelés arányának és mennyiségének növekedésével tervezzük.” Hozzátette: az elöregedett, alacsony hatásfokú hazai erőműállomány korszerűsítése, fokozatos cseréje megkerülhetetlen.

Bencsik János szerint a GDF SUEZ százhalombattai beruházása illeszkedik a kormányzati törekvésekhez, sőt némiképp meg is előlegezi a stratégiai célkitűzéseket. Az államtitkár kitért arra is: a kormány hazai és regionális energiapolitikai törekvései megvalósításában kitüntetett szerepet szán a nemzeti tulajdonban lévő Magyar Villamos Műveknek, „ezért külön örvendetes, hogy most egy olyan erőmű fejlesztését ünnepelhetjük, amelyben a magyar nemzeti energetikai társaság 25 százalékos részesedéssel bír”.

Bencsik János példaértékűnek nevezte a beruházást, ahol egy korábbi energiatermelő infrastruktúra korszerűsítéséről van szó. Hozzátette: a mintegy évi 200 ezer tonnás kibocsátáscsökkentést eredményező beruházás jelenleg Magyarország legnagyobb klímavédelmi fejlesztése. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára beszédében kiemelte: a GDF SUEZ önerőből, magyarországi befektetéseinek eredményeit visszaforgatva hajtotta végre a fejlesztést.

Hozzájárul az energiaellátás biztonságához

Jean-François Cirelli, a GDF SUEZ alelnöke és vezérigazgató-helyettese beszédében azt hangsúlyozta, hogy az új erőművi blokk hozzájárul az ország energiaellátásának biztonságához, miközben jóval környezetkímélőbb módon és egyben hatékonyabban működik. A projekt rendkívüli ipari teljesítmény is – emelte ki –, mert egy már meglévő blokk felújításával, a lehető legköltséghatékonyabb megoldással jött létre.

Az ünnepélyes átadón Csiba Péter, a Dunamenti Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke rámutatott: a G3 blokkal 280 megawatt új kapacitás lép be a hazai áramtermelésbe, a magyar energiaszektorban ez az egyetlen barnamezős beruházás. Hozzátette: a projekt több mint ezer, Százhalombattán és vonzáskörzetében élő munkavállaló, valamint magyar alvállalkozók számára biztosított munkalehetőséget.

Az igazgató kiemelte: a GDF SUEZ céljai közé tartozik, hogy részt vegyen Magyarország hosszú távú energiaellátásában, és hozzájáruljon a Nemzeti Energiastratégiához. A GDF SUEZ csoporthoz tartozó százhalombattai Dunamenti Erőmű mintegy 1900 megawatt beépített villamosenergia-teljesítménnyel és 1000 megawatt hőszolgáltatási teljesítményével Magyarország legnagyobb gáztüzelésű erőműve. Teljesítménye a magyarországi beépített kapacitás 20 százalékát teszi ki. 2010-ben az erőmű adta a hazai villamosenergia-termelés 7 százalékát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.