Romlott a hangulat az USA-ban

Romlott júliusban a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban – közölte közös felmérésének eredményeit pénteken a Thomson Reuters és a Michigan Egyetem.

MNO
2011. 07. 29. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hangulatindex 63,7 pont volt júliusban, lényegesen kevesebb a júniusi 71,5, illetve a májusi 74,3 pontnál. A júliusi hóközi felmérés értéke 63,8 pont volt. Elemzők 64,0 pontra számítottak.

A jelenlegi helyzet megítélésének alindexe az átfogó mutatón belül a júniusi 82,0 pontról 75,8 pontra esett júliusban. A két szervezet korábban 76,3 pontos júliusi hóközi értéket közölt.

A hathavi várakozások alindexe a júniusi 64,8 pontról 56,0 pontra csökkent, ám nőtt a hóközi 55,8 ponthoz képest. Egyéves távlatban a megkérdezettek 3,4 százalékos inflációra számítottak, alacsonyabbra, mint az egy hónappal korábbi 3,8 százalék. Öt-tíz éves időtávon 2,9 százalékos fogyasztói árindex-növekedést vártak a válaszadók, magasabbat, mint a hóközi 2,8 százalék, ám alacsonyabbat az egy hónappal korábbi 3,0 százaléknál.

Befektetők és gazdasági elemzők fontos mutatónak tartják a várható fogyasztói magatartást is jelző indexet, főként azért, mert az amerikai gazdaság teljesítményének több mint kétharmada a fogyasztási kiadásokból áll össze.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.