Sárváron újra életre keltik a régmúltat

Ezen a hosszú hétvégén immár harmadik alkalommal rendezik meg Sárváron a Nádasdy Ferenc nevét viselő történelmi fesztivált, amely a gróf udvartartásának mindennapjait eleveníti fel. A rendezvény helyszínét azonban nemcsak azért érdemes felkeresni, mert ez a híres, törökverő „fekete bég” szülőhelye, hanem azért is, mert lenyűgöző a fürdője.

MN
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárvár rendezvényének a vár területe ad otthont; ezt a már első ránézésre is masszív erődöt az uradalommal együtt még Luxemburgi Zsigmond király adományozott Kanizsai Jánosnak. A vár a török hódítók elleni harcban tett nagy jelentőségre szert, ez lett ugyanis a nyugat-magyarországi végvárrendszer egyik fontos erődítménye. Jelentőségét bizonyítja, hogy 1532-ben Nádasdy Ferenc vezetésével a város lakossága viszsza tudta verni a török ostromot. Sárvár pár évvel később, 1535-ben került a Nádasdy család birtokába, amikor is Nádasdy Tamás feleségül vette Kanizsai Orsolyát, a mohácsi csata halottait eltemető Kanizsai Dorottya unokahúgát.
Idén nyáron e város és erőd legdicsőbb korszakát elevenítik föl a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület tagjai. Fesztiváljuk célja pedig nem is lehetne más, mint hogy vidám köntösbe bújtatva mutassák be a középkor kultúráját és történelmét, valamint elkalauzolják a látogatókat a korabeli mezővárosba.
A rendezvény első napja emléknap lesz: ekkor nem kisebb eseményre emlékezünk, mint Hunyadi János és várvédői hősies helytállására Nándorfehérváron, ahol is megállították az Oszmán Birodalom előrenyomulását. A fesztivál egyéb pénteki programjai délután egykor kezdődnek, méghozzá a Nádasdy Ferenc Bandérium ágyújának elsütésével, igricekkel, vásári zenebonával. Fellép ekkor többek közt a Paprikajancsi Bábszínház, Berecz András, valamint a Mentés Másként trió. Mellettük láthatunk új fellépőket is, ilyen lesz például a Szelindek zenekar, de igazi újdonságot jelent a Firkin kelta/ír zenekar őrült zenei utazása, valamint a Hollóének Hungarica című dübörgő előadása is. És a fellépők mellett persze a hagyományőrző csapatok is folyamatosan érkeznek és telepszenek le a várban és a várparkban.
A Nádasdy történelmi fesztivál második napja lesz a főnap, amikor is egy délelőtti megnyitóval veszi kezdetét a vár „ostromállapota”. Erre hivatkozva a várudvaron lévő nagyszínpadot, valamint a vásári forgatag kisszínpadát elárasztják a zenés, táncos mutatványosok, darabok és előadások. Ugyancsak ezen a napon lép fel a Konkoly, a Szelindek, a Sárvári Néptánckör, Róka Szabolcs, valamint Kóta Pál. Mellettük varázslatos újdonság lesz az Etnorom roma világzenéje, de vendég lesz a Szőke–Bede páros, valamint Regös József táltos. A kavalkádban ezúttal gólyalábas tűzzsonglőrök is fellépnek, a kicsiket pedig egész nap gyermekfoglalkoztató és boszitanoda várja. Este aztán boszorkánypör és boszorkányégetés lesz, majd vitézi táncház zárja a napot.
Infó: www.nadasdyfesztival.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.