Shakespeare a gyulai várba költözik

A Gyulai Várszínház ebben az évben is összművészeti fesztivált rendez, amelyen július 1-jétől augusztus 14-ig szinte minden este programokkal várják a színház, a kultúra és a művészetek szerelmeseit. Nem utolsó szempont az sem, hogy a színpadi esték előtt a csodaszép várfürdőbe is be lehet térni.

MN
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt sík vidéki, gótikus téglavára ad otthont a gyulai művészeti rendezvénynek, repertoárjában pedig látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház műfajai, az opera, az operett, a balett és a bábszínház is megtalálható. A rendezvény kedvéért Gyulára látogatók emellett a komolyzene, a dzsessz, a blues, a népzene, a világzene és a néptánc műfajainak legjobb előadóival és előadásaival is találkozhatnak.
De maradjunk csak a színháznál, amelynek életében minden évben az új bemutatók a legfontosabbak – ennek megfelelően ebben az évadban is több új bemutatót tartanak. A Shakespeare-fesztiválon mutatják be a Troilus és Cressida című Shakespeare-művet Horváth Csaba rendező-koreográfus színpadra állításában. A ritkán játszott darab Shakespeare egyik legnehezebben besorolható színpadi játéka, groteszk és szatirikus komédia, ám ugyanakkor tragikus is. A színdarab az ókori Trójában játszódik, cselekménye egy kalandos szerelem története a háború viszontagságaiban. Az előadás főbb szerepeit a Nemzeti Színház két kiváló művésze, László Zsolt és Tompos Kátya, valamint a Forte Társulat művészei játsszák.
A várszínház másik bemutatója a Gyulán élő kiváló színész, Kovács Lajos főszereplésével lesz látható. A művész, aki nemcsak emlékezetes színházi alakításaival, de kiemelkedő filmszerepeivel is nevet vívott ki magának hazánkban az elmúlt évtizedekben, most Spiró György Az imposztor című darabjában tűnik föl.
Az új bemutatók mellett az idén jó néhány sikeres produkció is látható vendégjátékként a várszínház programjában. Ilyen lesz többek közt az Indul a bakterház című kultuszdarab. E fergeteges vígjáték most Gyulán a Kossuth-díjas művész, Eperjes Károly főszereplésével látható a veszprémi Petőfi Színház előadásában vendégjátékként az ugyancsak Kossuth-díjas Bereményi Géza rendezésében.
Nem szabad elfeledni azt sem, hogy hála a már említett Shakespeare-fesztiválnak, az utóbbi években a hazai művészek mellett világsztárok is fellépnek a várszínház programjaiban. Ezt a fesztivált az idén július 7–17. közt rendezik meg; vendégei körében ott lesz a világhírű grúz rendező, Robert Szturua, aki a Vízkereszt, vagy amit akartok című varázslatos darabját hozza el a tbiliszi Rusztaveli Nemzeti Színház előadásában. Új bemutatóval készül Gyulára a szintén világhírű litván rendező, Oskaras Korsunovas is – az ő társulata Shakespeare A vihar című művét viszi színre, méghozzá világpremierként, Miranda címmel. Előadás egyenesen Dél-Koreából is eljut az idén Gyulára: a többszörös fesztiváldíjas, látványos produkciót, a Szentivánéji álom című vígjátékot a Yohangza Társulat mutatja be a várszínpadon. A magyar Shakespeare-előadások közül meghívást kapott a fesztiválra a sepsiszentgyörgyi A velencei kalmár című előadás, amelyet Bocsárdi László állított színpadra. Látható lesz emellett az Örkény Színház előadásában Dürrenmatt szatirikus Shakespeare-átirata, a János király sztárszereposztásban. Ugyancsak e fesztivál előadásaként lesz lesz látható a HOPPart társulat Korijolánusz című, friss feldolgozása. A fesztiválon látható lesz emellett Efraim Kishon (Kishont Ferenc) bohózata is, amelynek címe: Rómeóné és a Júlia ura. Az író az ismert történetet továbbszőve bemutatja, hogy mi történik a két szerelmessel tíz év múlva.
A programokat kiegészítendő a prózai és a zenés színházi előadások mellett Gyulán ezen a nyáron is lesznek zenei koncertek, dzsessz- és bluesfesztivál, irodalmi humorfesztivál, tánc-, népzene-, néptánc-, népművészeti fesztivál, bábelőadások, kortárs dráma felolvasószínháza, de lesznek filmvetítések, konferencia, fotókiállítás, gasztronómiai és borfesztivál is. Az előadásokat a páratlan szépségű, reneszánsz várudvaron felállított színpadon, a tószínpadon, a vár körül, valamint
a Ladics-házban és egyéb helyszíneken rendezik meg.

Bővebb infó: www.gyulaivarszinhaz.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.