Stoltenberg: Még korai lenne tanulságokat levonni

Norvégiának le kell vonnia a tanulságokat a tragikus eseményekből, ez azonban ma még túl korai – hangsúlyozta Jens Stoltenberg miniszterelnök.

MNO
2011. 07. 31. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég kormányfő a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak adott interjújában hangsúlyozta: a szólás- és véleményszabadság minden demokrácia alapját jelentik, és ezért minden fajta nézetet tolerálnunk kell, még ha azok szélsőségesek is. Az erőszakot azonban semmiképp nem tűrhetjük, ezen a téren semmifajta naivitást nem engedhetünk meg – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: kormánya egyelőre még nem tudja megmondani, hogy milyen konkrét lépéseket tesz majd az Oslóban, valamint Utoya szigetén elkövetett kettős merénylethez hasonló terrorcselekmények megakadályozására.

Norvégia számára a kettős merénylet nemzeti tragédiát okozott – fogalmazott a kormányfő, aki szerint ezek a napok a mély fájdalom és a gyász napjai. Stoltenberg ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozta: büszkeséggel tölti el az, ahogy a norvégok a merényletekre reagáltak, azaz – mint kiemelte – még több demokráciával, még több toleranciával és még több nyitottsággal. A miniszterelnök szerint egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a történtek megváltoztatják-e valamilyen irányban a norvég társadalmat.

Azzal a határozottsággal azonban, amelyet a norvégok az elmúlt napokban tanúsítottak, tulajdonképpen már ki is jelölték az irányt. Norvégia továbbra is arról lesz felismerhető, amiről eddig – jelentette ki Stoltenberg, leszögezve: „Alapvető értékeinkre, a demokráciára, a nyitottságra, az emberségre támaszkodva kívánjuk továbbra is tiszteletben tartani az egymás közötti különbségeket, az emberi méltóságot és mindenki egyenlőségét.”

A miniszterelnök szerint kormánya továbbra is törekedni fog arra, hogy támogassa a társadalom sokszínűségét, üdvözöl minden nyilvános vitát. „Az erőszakot azonban soha nem fogadhatja el” – hangsúlyozta Jens Stoltenberg. A miniszterelnök a jelenlegi helyzetben elsődleges feladatnak ugyanakkor azt nevezte, hogy minden tekintetben segítsék a merényletek következtében arra rászorultakat. Azokat is, akik súlyos lelki sebeket szenvedtek, és azokat is, akik szeretteiket veszítették el.

A norvég kormányfő nem kívánt konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy a merényleteket elkövető Anders Behring Breivik számára mi lenne a megfelelő büntetés. „Erre a kérdésre csakis a bíróságok adhatják meg a választ” – jelentette ki Stoltenberg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.