Svájcnak jó az erős frank

A svájci nemzeti bank nem látja szükségességét annak, hogy ellensúlyozza a frank erősödését, miután az árstabilitás egyelőre nem forog veszélyben – fejtette ki egy vasárnapi lapinterjúban a bank elnöke.

MNO
2011. 07. 10. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Philipp Hildebrand a svájci SonntagsZeitung című lapnak elmondta: a mostani helyzet nagyon különbözik a 2009. és 2010. évitől, amikor a deflációs veszély miatt a központi bank többször interveniált a frank felértékelődésének megakadályozása érdekében. Erre most a bankelnök szerint nincs szükség, mert sem defláció, sem infláció veszélye nem fenyeget.

A frank tavaly több mint 10 százalékkal erősödött az euróval és a dollárral szemben, és az utóbbi hónapokban is megdöntött több történelmi rekordot. Gyengülésére nem lehet számítani a közeli jövőben, a befektetési menedéknek tartott deviza igen vonzó maradhat, legalábbis addig, amíg nem találnak megnyugtató megoldást a görög államadósság-válságra. Az is a frank felé tereli a forrásokat, hogy a piac decemberre kamatemelést vár a svájci nemzeti banktól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.