Százhúszezer látogató a Művészetek Völgyében

Százhúszezer látogató fordult meg a Balaton-felvidéken, a Művészetek Völgye idei tíznapos rendezvényein; a korábbi hat helyett ezúttal csak három községben (Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend) rendezett fesztiválon 1800 programon vehettek részt az érdeklődők – összegezte Márta István, a fesztivál igazgatója vasárnap Kapolcson az MTI-nek.

MNO
2011. 07. 31. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Völgyzáró értékelésében rámutatott: az 1800 programból mindössze 19 maradt el. A programok közül kiemelte az Amadinda Ütőegyüttes fellépéseit, a Kaláka-udvart (a Kaláka együttes minden este költőkkel, színművészekkel lépett fel a zsúfolásig telt udvarban), az Alexandra-udvar valamennyi zenés és irodalmi programját, nemkülönben a Palya-udvart; Palya Bea énekes előadásait és vendégeinek szereplését. A Kaláka-udvar Versműhelyében, amelyet Lackfi János József Attila-díjas költő vezetett, született 300 vers.

Szerinte kiemelendőek a Muharay Hagyományőrző Szövetség zenei és táncos műsorai, sokan látogatták a több mint ötven képzőművészeti és egyéb témájú kiállítást is. A kapolcsi vízimalmokról összeállított fotókiállítás ott marad a most felavatott falumalomban állandó tárlatként.

A három településen 230 árus volt jelen és 94 ideiglenes vendéglátó fogadta a betérőket. A vendégek tájékozódását, közlekedését 200 völgymunkás segítette.

Márta István elmondta: a tíz napból mindössze egy volt száraz, a kilenc esős nap alatt leesett 120 milliméternyi csapadék. Sikeres volt idén is a véradó akció, a vendégsereg 420 liternyi vért adott. Viszont keletkezett a 10 nap alatt 220 köbméternyi szemét is – tette hozzá.

A mentőket százszor kellett riasztani, de komoly sérülés nem fordult elő. A rendőrség 300 intézkedést tett, de említést érdemlő bűneset nem történt, az intézkedések zömét – több mint kétszázat – szabálytalan parkolás miatt foganatosították. Egy könnyebb sérüléssel járó közlekedési baleset történt.

Márta István kitért arra is, hogy száz tévé- és rádióinterjú készült a völgyprogramokról, valamint 300 újságcikk jelent meg. Kiadtak egy könyvet Kapolcsi útilapok címmel, a Művészetek Völgye újságjának, a Völgyfutárnak pedig két száma jelent meg. Kapolcs központjában felavatták a molnárházat és a falumalmot, amelyre 28 millió forintos állami támogatást nyertek el.

Az igazgató szerint a fesztivál pénzügyi része még nem zárható le, de úgy néz ki, hogy 150 millió forintot tesznek ki a kiadások. A 60 millió forintos állami támogatás a költségeknek csak a 40 százalékát fedezi, a többit saját bevételekből (elsősorban a belépők árából) és a szponzori pénzekből kell pótolniuk.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.