Szén-dioxid-adót tervez Ausztrália

Az ausztrál kormány vasárnap hozta nyilvánosságra, hogy 2012-től szén-dioxid-adót vetne ki arra az 500 vállalatra, amelyek a legnagyobb mértékben szennyezik a levegőt.

MNO
2011. 07. 10. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népszerűségének mélypontján lévő, Julia Gillard vezette kormány elképzelései szerint tonnánként 23 ausztrál dollárt, nagyjából 25 amerikai dollárt kellene fizetniük a cégeknek. Ez az összeg évente 2,5 százalékkal emelkedne egészen 2015-ig, amikor új rendszerre térnének át. Az adóból befolyó pénz egy részét a háztartások növekvő energiaköltségeinek a kompenzálására tervezik fordítani.

A kormány már 2009-ben is próbálkozott ilyen adó bevezetésével, de a parlament elutasította a javaslatot. Ausztrália egyike azoknak az országoknak, ahol igen magas az üvegházhatást okozó szennyező anyagok kibocsátása főként amiatt, hogy az áramot jórészt széntüzelésű hőerőművekben állítják elő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.