Szépül a Mikó-vár

A tetőszerkezet kicserélése után várhatóan augusztus 8-án bezárják a székelyföldi Csíkszeredában múzeumként működő Mikó-várat, hogy az épületen belül folytatódhassanak a felújítási munkálatok.

MNO
2011. 07. 29. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csíki Székely Múzeumnak otthont adó Mikó-vár felújításának augusztusban kezdődő újabb szakaszában kicserélik a nyílászárókat, a csatornarendszert, továbbá korszerűsítik az elektromos hálózatot és a fűtésrendszert.

A felújítás körüli több mint 4 éves huzavona után az idén, január 21-én Kelemen Hunor romániai művelődésügyi és örökségvédelmi miniszter személyesen jelentette be, hogy a kulturális tárca 7 millió 192 ezer lejt (467 millió forintot) különített el az épület külső és belső restaurálására – írja a Krónika című kolozsvári napilap. Hasonló felújítást utoljára 1969–1974 között végeztek a 17. század első felében épült, késő reneszánsz kori váron.

Gyarmati Zsolt, a múzeum vezetője szerint a felújítást követően a múzeumi feladataikat is jobban el tudják látni, hiszen újabb helyszíneket is használhatnak majd. A tervek szerint 2011 végére készülnek el a restaurálási munkálatok felével, 2012 nyarára pedig a teljes épület felújítását szeretnék befejezni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.