Szótlan kampány

A Die Welt beszámol arról, hogy az SPD a berlini kampányban képekkel kíván operálni, ezért szinte teljesen szöveg nélküliek lesznek a plakátjai. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a német gazdasági miniszter szerint Görögország ma a szocializmus összeomlása utáni Kelet-Európára hasonlít.

2011. 07. 28. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilap A berlini SPD kampányából hiányoznak a szavak című cikkében tudósít a német főváros közelgő tartományi választásáról. Érzelmeket akarunk kiváltani, mozgósítani, és szeretnénk aláhúzni tartalmi üzeneteinket, nyilatkozta Michael Müller, az SPD tartományi elnöke első nagy formátumú plakátjaik bemutatásakor. „Tudatosan lemondunk a szövegről”, folytatta a szociáldemokrata politikus. Négy motívum látható a Klaus Wowereit (SPD) főpolgármestert támogató fekete-fehér fényképeken. Szociális összetartozás, gazdaság, a munka és az oktatás üzenetét. „Plakátok nem pótolhatják a választási programot, de felhívhatják az embereket a választásra”, nyilatkozta Klaus Wowereit főpolgármester. „Amúgy nálunk ingyen megkapható a program”, fogalmazott az SPD listavezetője, elhelyezve egy oldalvágást a CDU-n. A kereszténydemokraták programját 50 centért árulják az újságosstandokon. A nagy plakátok első hulláma augusztus 1-e és 15-e között 800 helyen lesz látható a városban. A kampányt a Butter reklámügynökség tervezte, a céggel a berlini SPD és Wowereit már a harmadik választására készül. „Az ügynökségben azt becsülöm, hogy sohasem próbált meg mást csinálni belőlem, mint ami vagyok” – érvelt Wowereit. A második plakáthullám augusztus közepén követi az elsőt, s ezen is főként Wowereit lesz látható.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Heike Roßbach és Rainer Hermann Rösler: Görögország olyan, mint Lengyelország 20 éve című cikkében foglalkozik a parlamenti bejutási küszöb alatt tanyázó FDP elkeseredett kiútkeresésével. A tárcavezető szerint a jelenlegi görögországi helyzet a szocializmus összeomlása utáni állapotokra emlékeztet. Befektetési konferenciára hívott az FDP, azt kívánták tisztázni, milyen a német gazdaság görögországi mozgástere. Konkrét ígéretet nem közölhetett a liberálisok elnöke, mert a legnagyobb görögországi befektető, a Deutsche Telekom legnagyobb sajnálatára nem vállalatokkal, hanem érdekvédelmi szervezetekkel tárgyalt. „Nincs szükségünk további pénzre” – érvelt Philipp Rösler gazdasági miniszter. Rösler javaslata hátterében az a megfontolás áll, hogy szeretnék erősíteni a termelő ágazatokat a súlyosan eladósodott dél-európai országban. Az egyik lépés a közigazgatás működésének javítása lenne, hogy a kis- és közepes vállalkozások kérvényeit gyorsabban feldolgozzák. A másik terület, ahol Németország segíthet, az a jogbiztonság megerősítése. A harmadik a vállalkozások finanszírozásának kérdése, ahol a magánbankok felelősségére utalt a pártelnök. A német gazdaság legnagyobb esélyeit a telekommunikációban, a megújuló energiaforrásokban, az infrastruktúrában, a turizmusban és az egészségügyben látja, bár a miniszter elismerte, a befektetések döntően a keretfeltételek megjavításától függenek. Már most is felajánlották a meghívott szervezetek, hogy készek szakértőket Athénbe küldeni, többek között nyugdíjas szakiskolai tanárokat. Rösler nemsokára egy gazdasági delegáció élén Görögországba kíván utazni. S az uniós bizottsággal egy különleges gazdasági övezet létrehozásáról tárgyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.