Tavalyhoz képest egy százalékkal lementek az árak

A belföldi és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havinál 0,8, az egy évvel korábbihoz mérten 1,0 százalékkal csökkentek 2011. júniusában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

MNO
2011. 07. 29. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2011 júniusában az előző havihoz mérten 0,6 százalékkal mérséklődtek, a 2010. júniusival összehasonlítva 1,5 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2011. májusihoz képest 0,9 százalékkal, 2010 júniusához viszonyítva 2,8 százalékkal alacsonyabbak lettek. Az idén január-június között 4,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző év azonos időszakához képest.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2011. júniusban az előző havinál 0,9 százalékkal voltak alacsonyabbak. Nagyobb áremelkedést mért a hivatal a számítógép, elektronikai, optikai termék, gép, gépi berendezés gyártásában, valamint a fa-, papír- és nyomdaiparban. Jelentősebben csökkentek az árak a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás, az egyéb feldolgozóipar és javítás, illetve a textil- és bőripar területén. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai júniusban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek.

Az előző év azonos időszakával összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 5,3 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártásban, a kőolaj-feldolgozásban, az élelmiszeriparban, valamint a vegyi anyag, termék gyártásában nőttek az árak. 2010. júniushoz viszonyítva alacsonyabbak lettek az árak a járműgyártásban, a textil- és bőriparban, a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártásban és a gyógyszeripar területén. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 3,0 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbiakhoz képest. A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011 júniusában az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 1,3, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékkal alacsonyabb árakat mért a KSH.

A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,6 százalékkal mérséklődtek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokéi 0,5 százalékkal emelkedtek. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1,3 százalékkal nőttek, a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,7 százalékkal csökkentek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 4,9 százalékkal nőttek a termelői árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2011. júniusban az előző havi árszínvonalhoz képest 0,9 százalékkal, 2010 júniusához viszonyítva 2,8 százalékkal alacsonyabbak lettek. A magyar fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz mérten nem változott, az amerikai dollárhoz képest 0,3 százalékkal erősödött; a 2010. júniusban jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 5,1, a dollárhoz viszonyítva 19,5 százalékkal erősödött – közölte a KSH. Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2011. júniusi alakulását az Eurostat 2011. augusztus 2-án hozza nyilvánosságra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.