Távozik a vitatott nagykövet

A Die Presse am Sonntag beszámol arról, hogy távozik a nyilatkozata miatt élesen bírált bécsi török nagykövet. A Die Welt a duisburgi tragédia évfordulóján tudósít a katasztrófa következményeiről.

2011. 07. 24. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse am Sonntag – diepresse.com

Az osztrák napilap vasárnapi kiadásában Christian Ultsch Ankara leváltja a vitatott bécsi nagykövetet című cikkében tudósít Ezcvet Tezcan távozásáról.

Ecvet Tezcant, Törökország bécsi nagykövetét, aki közismert az osztrák politikusok kíméletlen bírálatáról, alig két év után leváltják a külképviselet éléről. Az ősz folyamán Ayse Sezgin helyettes követi majd. A vezető diplomata legutóbb a külügyminisztériumban az európai kérdésekért volt felelős, s korábban nagykövetként dolgozott Szlovéniában. Az ő jelölésével kívánja Ankara megjavítani az utóbbi időben megromlott török-osztrák kapcsolatokat. Tezcan tavaly ősszel a Die Pressenek adott interjújával komoly botrányt robbantott ki. Azzal vádolta az osztrák szövetségi kormányt, hogy teljesen csődöt mondott a bevándorlók integrációjában és szerinte az osztrákok csak nyaraláskor érdeklődnek az idegen kultúrák iránt. Az Ausztriában élő törököket Tezcan arra szólította fel, hogy németül tanuljanak.

Tezcan a Presse am Sonntag információi szerint maga ajánlotta fel lemondását közvetlenül az interjú megjelenése után. Ezt akkor Ahmet Davutoglu török külügyminiszter elutasította.

Die Welt – welt.de

A német napilapban Kristian Frigelj Sauerland, a duisburgi katasztrófa arca című cikkében foglalkozik az egy esztendeje történt katasztrófa következményeivel.

Adolf Sauerland, Duisburg kereszténydemokrata főpolgármesterét ma is minden a tavalyi Loveparade-ra emlékezteti, s máig felelősnek tartják őt, hogy 2010. július 24-én huszonegyen meghaltak és százak megsebesültek. Az elégedetlenség megmaradt a túlélők és a hozzátartozók körében. Ha megkérdezik őket, akkor véleményük egyértelmű. „Sauerlandnak le kell mondania.” Látszólag a neve elválaszthatatlanul összenőtt a katasztrófával.

Sauerland meggyőződése, hogy a városvezetést semmilyen felelősség sem terheli. Ezt másként látja a duisburgi államügyészség, mely eddig 3000 tanút hallgatott meg és több száz aktát helyeztek biztonságba. Eddig azonban még senkit sem vontak felelősségre, s a per kezdete is még hónapokig elhúzódhat.

Sauerland a városi tanácsban már túlélte az első bizalmatlansági indítványt; a polgárok szeretnének egy második kísérletet is, ezért aláírásokat gyűjtenek. Eddig már 30 000 aláírás gyűlt össze; ha az akció végéig sikerül 52 000 szignót megszerezni, akkor a polgárok közvetlenül dönthetnek Sauerland politikai jövőjéről.

Mivel a polgármestert nem gyanúsítják, ezért tovább kíván dolgozni. Amint elmondta, ha a bíróság bizonyítja, hogy hibázott a városvezetés, akkor lemond, vagy nem akadályozza leváltását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.