Történelmi és kalandos „sarkutazás”

A történelem során most első ízben két francia, Sébastien Roubinet et Rodolphe André kísérletet tesz, hogy keletről nyugatra átszelje az északi sarkvidéki jégtakarót Alaszka és a norvégiai Spitzbergák között. Két hete indultak útnak.

MNO
2011. 07. 30. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 36 éves Sébastien Roubinet 2007 óta „flörtöl” az északi sarkvidékkel, amikor ő volt az első hajós, aki az általa tervezett, Babouche nevű katamaránon először tette meg vitorlával az utat az Északnyugati Átjárón át a Csendes- és az Atlanti-óceán között. A 37 éves Rodolphe André társaságában ismét útnak indult július 14-én az észak-alaszkai Pointe Barrow-ból az Északi-sark felé. Mostani hajóját, a hibrid Ti Babouche-t szintén ő tervezte. A 5 méter hosszú katamarán sítalpas légpárnákkal, egy árboccal és két vitorlával van felszerelve.

Az alaszkai partok és Spitzbergák (norvég nevén a Svalbard-szigetek) legnagyobb szigete közötti távolság mintegy 3000 kilométer, amelyet a két kalandos utazó két hónap alatt szeretne megtenni. „Ez technológiai és sportkihívás is egyben” – mondta Roubinet egy műholdas telefonon adott interjúban. „Július-augusztusban a zajlik a jég, víz és jég váltja egymást a jégtakarón. Ultrakönnyű járművünk egyaránt képes hajózni és a jégen siklani, szélerővel közlekedni és vontatható is.”

A két férfi minden este megáll, hogy tábort üssön. Ilyenkor gyakran meglátogatják őket a jegesmedvék is. „Tucatnyi jegesmedvével találkoztunk az indulásunk óta. Voltak izgalmas percek is. Tegnap egy nőstény állt meg a kicsinyeivel egy méterre a táborunktól. Petárdákkal tudtuk rábírni őket a távozásra” – mondta el Sébastien Roubinet.

A kalandos sarkutazás egyben tudományos expedíció is: elektromágneses szondával állandóan mérik a nyári jégtakaró vastagságát, amelynek olvadása az általános felmelegedés hatására mintegy harminc éve egyre gyorsul. A terepen végzett mérésekkel egészítik ki a 2010 tavaszán felbocsátott, de a sarkvidéki expedíció indulásától működő Cryosat II új műhold által gyűjtött adatokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.