Új megbetegedések már nincsenek, a kór már a múlté

Hivatalosan is véget ért az EHEC-járvány Németországban. A Robert Koch országos járványügyi intézet pénteken közzétett jelentése szerint új megbetegedések már nincsenek, a különleges kólibélbaktérium okozta, véres hasmenéssel járó kór immár a múlté.<a href="http://www.mno.hu/portal/797201" target="_blank"><strong><br /></strong></a>

MNO
2011. 07. 29. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos mérleg szerint a május elején kitört járvány 50 halálos áldozatot követelt az országban. A járványügyi intézet összesen 4321 fertőzéses megbetegedést regisztrált. Közülük 852-t tett ki azoknak a száma, akik a legsúlyosabb tünetekkel, a súlyos vérszegénységgel és veseelégtelenséggel járó, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küzdöttek.

A jelentés megerősítette, hogy mintegy 100 beteg a jövőben dialízises kezelésre vagy veseátültetésre szorul.

Az utolsó megbetegedés július 4-én történt. Mindennek alapján Reinhard Burgert, az intézet igazgatója kijelentette: az elmúlt évtizedek legnagyobb, bakteriális fertőzés okozta járványa Németországban véget ért. A több hétig tartó járvány a lakosság körében nagy riadalmat keltett. A kórokozó eredetét tekintve az illetékes egészségügyi hatóságok hosszú időn keresztül sötétben tapogatóztak. Az első hetekben mindenekelőtt az észak-németországi paradicsom, uborka és saláta fogyasztásától óvtak. Később az importált spanyolországi uborkára terelődött a gyanú, azonban kiderült, hogy megalapozatlanul.

A különböző nyers zöldségek és az uborka után pedig a növényi csíra került a középpontba. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ a közelmúltban azt állította, hogy a járvány Egyiptomból behozott magokról indult. Eszerint az Egyiptomból 2009-ben és 2010-ben Európába is behozott görögszénamagok okozhatták a fertőzést. Egyértelmű bizonyíték azonban erre vonatkozóan sincs. Mindez megerősíti azokat a korábbi feltételezéseket, amelyek szerint a tényleges kórokozót – mint a múltban már annyiszor – ezúttal sem sikerül felderíteni. A hatóságok szerint bebizonyosodott az is, hogy a fertőzés emberről emberre is terjedhet.

A mostani járvány rendkívül súlyos volt, de nem a legsúlyosabb az EHEC nemzetközi történetében. Az 1996-os japán járvány például több megbetegedést követelt, a mostani baktérium egy ritka törzse, az O104:H4 jelű baktérium azonban minden korábbi „rokonánál” agresszívabbnak bizonyult. Ez magyarázta a fertőzés gyors ütemű terjedését, a súlyos tüneteket, valamint a halálos áldozatok magas számát is.

A járvány által legerősebben sújtott tartományok az önálló tartománynak számító Hamburg és Bréma, valamint Schleswig-Holstein és Alsó-Szászország voltak. Több beteget még mindig kórházban kezelnek, mások ambuláns kezelésre járnak. Ezzel egy időben heves vita kezdődött a kórházak és a betegbiztosítók között azzal kapcsolatban, hogy ki fedezze az intenzív kezelés, valamint a szükségessé vált rendkívüli gyógyszerfogyasztás milliós költségeit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.