Új nagyköveteket nevezett ki a kormány

Jeszenszky Géza lesz Magyarország új norvégiai nagykövete; a volt külügyminiszteren kívül kilenc másik új külföldi képviseletvezetőnek adta át a megbízólevelet a köztársasági elnök.

MNO
2011. 07. 22. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közlése szerint Martonyi János külügyminiszter előterjesztésére Schmitt Pál átadta a megbízólevelet Sándorfi Eszternek (Athén), Szerdahelyi Istvánnak (Tokió), Balogh Csabának (Pozsony), Terényi Jánosnak (Újdelhi), Magyarics Tamásnak (Dublin), Jeszenszky Gézának (Oslo), Pántos Györgynek (Tunisz), Pethő Gyulának (Teherán) és Pecze Zoltánnak (Vilnius), valamint Faragó Csaba Attilának (Szingapúr) a Sándor-palotában. A leendő nagykövetek majdnem mindegyike karrierdiplomata; Magyarics Tamás a tudományos, Faragó Csaba Attila az üzleti életből érkezett a diplomáciai pályára – tájékoztatta a Magyar Külügyi Intézet igazgatója az MTI-t pénteken.

Jeszenszky Géza egyetemi tanár 199001994 között állt a magyar diplomácia élén, majd az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének munkájában részt vevő magyar delegáció helyettes vezetőjeként dolgozott. Tagja volt a Nyugat-európai Unió közgyűlésébe megfigyelői státusszal delegált magyar küldöttségnek is, 1995-től 1998-ig a Magyar Atlanti Tanács elnökeként dolgozott, 1998 és 2002 között washingtoni nagykövet volt. Martonyi János külügyminiszter – amikor a Magyar Köztársaság Nemzetközi Kapcsolataiért elnevezésű kitüntetést, az úgynevezett Lánchíd-díjat tavaly augusztusban mások mellett Jeszenszky Gézának is átnyújtotta – azt mondta elődjéről: „a legnehezebb időben” volt külügyminiszter, a mai magyar külpolitika „kevesebb, gondolatszegényebb” lenne nélküle. Jeszenszky Géza egy hete látogatást tett Békés megyében; a Békéscsaba honlapján olvasható hír szerint a leendő nagykövet kiemelte: bár a skandináv állam nem EU-tag, olyan támogatásokat kínál a térségnek, amelyek fontosak, ezért meg kell győzni őket, ide érdemes befektetni.

Magyarics Tamásról Balla Mihály, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke nagykövetjelöltek áprilisi bizottsági meghallgatása után azt mondta az MTI-nek: kiváló angolszász szakértő, külügyi kutatásokkal foglalkozó régi szakember. Magyarics Tamás – aki az MTI-nek elmondta, fontosnak tartja, hogy elméleti szakemberek is betölthessenek külügyi posztokat, mert a gyakorlati és az elméleti munka szorosan összefügg – előreláthatólag szeptemberben foglalja el állomáshelyét. Hangsúlyozta az ír–amerikai „különleges kapcsolat” fontosságát, utalva arra, hogy az Egyesült Államok egyfajta ugródeszkának tekinti Írországot az Európai Unió felé, és a kapcsolatok visszafelé is működnek. A Külügyminisztérium háttérintézményeként működő Magyar Külügyi Intézet igazgatói posztját július 31-ig tölti be Magyarics Tamás, utódját Martonyi János nevezi ki. Faragó Csaba Attila Szingapúrban Somogyi Ferencet váltja, aki korábban külügyminiszter és washingtoni nagykövet volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.