Újabb nem a svájci minaretépítésre

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) muzulmán csoportoknak a svájci minaretépítési tilalom ellen benyújtott keresetét.

MNO
2011. 07. 08. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A strasbourgi székhelyű bíróság pénteken kihirdetett ítéletében megállapította: a felperesek nem állíthatják, hogy a tilalom következtében áldozattá váltak volna. A svájci kormány nem értett egyet a népszavazáson többséget kapott tilalommal, de kénytelen tartani magát hozzá. A tilalom nem vonatkozik az alpesi országban korábban felhúzott négy minaretre.

A héttagú bírói tanács határozatában megállapította: a felperesek keresetükben azt állították, a vitatott alkotmányos tilalom sérti a hitüket. A kereset befogadásához a beadványt olyan embernek kell benyújtania, aki azt állíthatja, hogy valamely jogsértés áldozatává vált. A felperesek azonban nem állították, hogy a minaretépítési tilalomnak bármilyen gyakorlati hatása lenne rájuk nézve – fűzte hozzá a testület.

Az alpesi ország választópolgárai 2009-ben a szélsőjobboldali Svájci Néppárt által kezdeményezett népszavazáson 57,5 százalékos többséggel szavazták meg a minaretek építésének megtiltását. A huszonhat kanton közül csak négy ellenezte a népszavazási kezdeményezést, ezért az úgynevezett kettős jóváhagyás intézménye miatt a voksolás eredménye a svájci alkotmányos jog részévé vált.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.