Újra hódít III. Richárd

Imádják a brit kritikusok Kevin Spacey III. Richárd-alakítását. A Sam Mendes rendezte Shakespeare-darabot a közelmúltban mutatták be a londoni Old Vic színházban.

MNO
2011. 07. 09. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oscar-díjas színész – a színház művészeti igazgatója – fémkerettel a lábán, bottal botladozva alakítja Shakespeare hírhedt cselszövőjét – olvasható a BBC hírportálján (bbc.co.uk). A napjainkra adaptált darabon Spacey ismét együtt dolgozott Sam Mendes rendezővel, akivel már az Amerikai szépség című filmben is nagy sikert aratott. Mendes a legjobb rendezésért, Spacey pedig a legjobb férfi alakításért járó Oscar-díjat kapta meg az 1999-es filmért.

A III. Richárd kapcsán Michael Billington, a Guardian kritikusa a színész „erőteljes központi alakítását” dicsérte. „Sam Mendes egy gyönyörűen tiszta, koherens, mai ruhákba öltöztetett produkcióval állt elő, amelyben a főszereplő a diktátor archetípusává válik” – írta.

A jelenbe helyezett történet világosan utal a ma is fennálló diktatórikus rezsimekre. „Mendes vizuálisan rabul ejtő, hangzásában éles, a részletekben nem elvesző olvasatot tár elénk. Richárdot jól öltözött lakájok veszik körül. A Líbia-szerű összeomlás és a militarizmus ábrázolása egyértelműen szándékos” – fogalmazott James Woodall a The Arts Desktől.

A III. Richárddal véget ér az úgynevezett Bride Projekt, amely három éven át szolgálta az amerikai és a brit színészek együttműködését a színház világában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.