Újra megmozdultak a magas épületek Tokióban

Erős földrengés rázta meg vasárnap hajnalban Japánt, a fő sziget, Honsú északkeleti részét. Hét embert kellett kórházba szállítani sérülések miatt.

MNO
2011. 07. 31. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyílt végű Richter-skála szerint 6,5-es erejű földrengés helyi idő szerint hajnali négy óra előtt pár perccel következett be. Epicentruma Fukusima prefektúra magasságában a Csendes-óceánon volt, fészke pedig mintegy 40 kilométeres mélységben – közölte a japán meteorológiai szolgálat. Szökőárriadót nem adtak ki.

Különösen erősen érződött a föld mozgása Fukusima, Ibaraki, Totigi, Ivate és Mijagi prefektúrában, valamint a sziget középső területének egyes részein, ideértve Tokiót, Tiba és Kanagava prefektúrát. A fővárosban észrevehetően megmozdultak a magas épületek.

A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco cég közölte, hogy a földrengés nem okozott károkat, az áramellátásban nem voltak kimaradások.

Idén március 11-én egy 9-es erejű földrengés és az azt követő szökőár letarolta Honsú északkeleti részét, és súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. Több mint húszezren haltak meg vagy tűntek el nyomtalanul, az anyagi károk mértéke pedig több százmilliárd dollárra rúg.

Japán négy tektonikus lemez találkozásán fekszik. A világon regisztrált legerősebb földrengések több mint húsz százaléka jut minden évben Japánra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.