Utolsó húzás: a világhírű mester hozhatja el a megváltást + Képek

Száguldás, Porsche, szerelem. A jelen Újpestjére vonatkoztatva előbbi kettő mindenképp ül. A sportkocsiként száguldó események sodrában utolsó húzásként világhírű szakembert szerződtetettek a lila-fehérek. No, meg némi pénz is áll a házhoz.

Gabay Balázs
2011. 07. 30. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július második hetében új ügyvezető igazgató érkezett a klubhoz, múlt szerdán pedig távozott Kovács Zoltán sportigazgató. A laikus talán azt gondolta, a nyári monszun közepette ennyi épp elég lesz a szívdobogtatásból. Az újpesti vezetők viszont nem így gondolták: pénteken a Kempinski Szállóban rendezett sajtótájékoztatón jött a nagy „bumm”: három évre a Real Madridot és a Feyenoordot is megjáró Leo Beenhakker irányítja a szakmai munkát.



„Az új sportigazgató kinevezésével abszolút nem a fiataljaink majdani értékesítése vezetett bennünket, mi egy hosszú távú koncepció alapjait szeretnénk lerakni Leo Beenhakker érkezésével – válaszolta kérdésünkre Bartha Csaba, az Újpest ügyvezető igazgatója. – Új igazgatónk a világ tíz leghíresebb futballszakembere közé tartozik, így természetesen szintén fontos cél, hogy kiaknázzuk azt a nemzetközi kapcsolatrendszert, melyre korábbi állomáshelyein tett szert. Ebbe a körbe már beletartozhat külföldi játékosok érkezése vagy újpesti futballisták értékesítése is.”

Kacsa volt a holland vonal

Bartha Csaba kiemelte, Leo Beenhakkerre szerteágazó feladatok várnak, hiszen az első és a második csapat szakmai irányítása mellett az utánpótláscsapatokat is felügyelni fogja. Az ügyvezető cáfolta az információt, mely szerint a világhírű szakember ötvenmilliós fizetését két holland cég állja majd. „Nem igaz, nem tudom honnan jön az információ, de egyértelműen téves. A sportigazgató költségeit teljes mértékben a klub állja majd. Tudja, nem minden a pénz, a játékoskeret megerősítése nem kizárólag az anyagiakon múlik. Nagyon bízom benne, hogy a szakember érkezésével komoly munka kezdődik majd nálunk, és a csapat is jól szerepel majd.”



(Fotók: Hegedűs Márta/Magyar Nemzet)

Az ügyvezető igazgató hozzátette, a tulajdonos és a vezetőedző ugyan korábban is beszélt már Leo Beenhakkerrel, a komolyabb tárgyalásokat nem előzték meg hosszadalmas egyeztetések. Kovács Zoltán távozását követően már szerdán felvették a kapcsolatot a sztártrénerrel, pénteken és szombaton pedig gyakorlatilag sikerült megegyezni vele.

Az Újpest két legyet ütött egy csapásra. Leo Beenhakker bemutatását követően ugyanis újabb bejelentés következett: a Magyar Pénzügyi Közvetítő (MPK) Zrt. egyéves támogatói szerződést kötött a lilákkal. A köztudottan nehéz anyagi helyzetben lévő egyesületnél minden fillér számít, így a megállapodás igazi örömhírként érhette a fanatikusokat.

Nincs kapcsolat

„Igazából még meg sem száradt a tinta a papírokon, úgyhogy eget rengető információkkal nem szolgálhatok – ábrándította ki az MNO hírekre éhes kérdezőjét Berger József, az MPK vezérigazgatója. – Az, hogy milyen formában és milyen hirdetői felületeken jelenünk majd meg Újpesten, még nem tisztázott, ennek kialakítása a szakemberek dolga lesz. Hogy van-e kapcsolat Leo Beenhakker és köztünk? Igen: egy sajtótájékoztatón mutattak be bennünket.” Az MPK-tól érkező összeg tehát nem a holland szakember fizetését hivatott fedezni. A cég első embere a támogatás mértékét firtató kérdésünkre úgy válaszolt, éves árbevételük egy százalékát szánják majd erre a célra.

„Az összeg nagysága nem publikus – veszi vissza a szót Bartha Csaba – annyi bizonyos, hogy kedvező, az MPK hosszú távra tervez Újpesten. Egyéves szerződést írtunk alá, ha pedig mind a két fél elégedett lesz, jövőre meghosszabbítjuk a kontraktust.”

A Real Madriddal és az Ajaxszal bajnoki címig jutó volt lengyel szövetségi kapitány tehát már „zsebben”, és úgy tűnik, hogy anyagi csőd sem fenyegeti már a lilákat, így nincs is más hátra: el kell indulni felfelé a tabellán. Rögtön szombaton, a Balaton partján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.